In elke editie van Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager uit een ander land. Ditmaal: Marija Kordić (72) uit het Kroatische Jelsa.

Kun je onze lezers iets over jezelf vertellen?

Ik ben weduwe en woon in een appartement in Jelsa op het eiland Hvar. Op de verdieping boven mij woont één van mijn dochters met haar gezin.

Wat was de aanleiding van je stoma?

Ik vond bloed bij mijn ontlasting en op een gegeven moment kon ik het niet goed meer ophouden. Omdat ik het thuis heel druk had, ik verzorgde mijn man die prostaatkanker had, besteedde ik er onvoldoende aandacht aan. Pas een jaar later, direct na zijn over lijden, ging ik naar de huisarts.

Hoe ging dat verder?

Ik had een rectumcarcinoom en werd na veel complicaties met bestraling en chemo eind 2017 geopereerd. Ik kreeg toen een colostoma. Daarna was het nog niet voorbij, ik kreeg sepsis en later rectale fistels. Uiteindelijk werden de klachten zo erg dat ik opnieuw een grote operatie moest ondergaan. Tijdens die ingreep hebben ze ook mijn stomabreuk verholpen. Het maakt het lastiger dat ik op een eiland woon. Hier is geen ziekenhuis en je moet altijd met de boot naar het vasteland, wat twee uur varen is. In acute situaties word je met een helikopter vervoerd. Ik hoef nu nog maar eens in het half jaar voor controle naar de oncoloog. Het gaat goed, al heb ik wel voor de tweede keer een stomabreuk.

Ben je tevreden over de zorg?

Op zich wel, maar sommige dingen zijn nogal gecompliceerd. Voor alles moet de arts formulieren invullen en overal moet eerst toestemming voor worden gevraagd. Artsen zijn vaak moeilijk te pakken te krijgen dus dat is niet zo eenvoudig.

Hoe reageerde je toen je een stoma kreeg?

Ik wist wat een stoma was en ik had er geen problemen mee. Ik geloof in God en heb een zoon verloren toen hij vijftien was. Dat heb ik met Gods hulp ook kunnen accepteren.

Hoe kom je aan je materiaal?

De chirurg moet een formulier invullen met de materialen die ik gebruik. Hiermee ga ik naar de huisarts voor een recept. Dat breng ik naar de apotheek en vervolgens kan ik mijn materiaal voor drie maanden ophalen. Alles wordt vergoed door de verzekering.

Heeft corona nog gevolgen?

Niet voor de zorg maar wel voor iets anders. In het verleden verhuurde ik ons appartement in de zomer. 48 jaar lang kwam dezelfde familie uit Duitsland bij ons. Ze zijn inmiddels boven de 80 en door de situatie met corona durfden ze dit jaar helaas niet meer te komen.

Tekst: Ingrid Buijs

Tags:
  • Deel dit bericht via