Jan Lokhorst (69) is een druk mens, ondanks zijn ziekte. Hij is koster van een Lutherse kerk, lijstduwer van het plaatselijke CDA, ADO-supporter ‘voor de gein’ en hij vond toch nog tijd om onlangs een winkel te beginnen in oosterse tapijten. ‘Maak je geen zorgen over de dag van morgen.’ Jan heeft een urinestoma vanwege uitgezaaide blaaskanker.

Hoe reageerde u toen u een urinestoma moest krijgen?

‘Dat de geneeskunde zo ver was dat dit mogelijk was, vond ik geweldig. Binnen drie weken na de operatie was ik weer aan het werk. De kosterij vraagt veel geregel. Naast de erediensten zijn er onder meer concerten, recepties, huwelijken en begrafenissen, waarbij ik de bezoekers ontvang. Dat doe ik zeven dagen in de week en dat blijft zo tot ik hiertoe niet meer in staat ben. Ik vind rust in mijn werk en heb geen tijd om ziek te zijn.’

Of de stoma u hierin beperkt, is misschien een overbodige vraag.

‘Het is eerder andersom, ik hoef nooit meer hoognodig te plassen. Dat kwam altijd op een verkeerd moment. Je zit in de auto met kleinkinderen en een benzinestation is nog ver weg. Nu loop ik naar de wc en zet, hup, het kraantje open.’

Was de diagnose uitgezaaide blaaskanker een schok?

‘Helemaal niet, ik maak me daar absoluut niet druk om. Als het zo ver is en er een einde aan mijn leven komt, dan mag ik terugkijken op een prachtig bestaan. De dood hoort bij het leven. Het geloof is mij hierin tot steun. We komen uit de eeuwigheid en we gaan weer in de eeuwigheid, zo ervaar ik dat.’

U bent ook lijstduwer van het CDA.

‘De uitgangspunten van het CDA passen bij mij. We leven niet voor onszelf, maar we zijn pas mens door met elkaar te leven. Met respect voor andersdenkenden, de natuur en de schepping. Het zit ook in onze genen om verantwoordelijkheid te nemen en uit te dragen.’

Daarnaast bent u fan van voetbalclub ADO. Is dat geen kwelling, gezien de minder goede resultaten?

‘Ik kom uit Den Haag, ik ben geboren aan de rand van de duinen, maar ik ben supporter puur voor de gein.’

En u vond ook nog tijd voor een winkel in oosterse tapijten.

‘Ja, al ben ik meer een liefhebber dan een koopman. Ik heb een enorme waardering voor het vakmanschap van de ontwerpers en knoopsters. Er is een citaat van Luther dat bij mij past. ‘Als ik wist dat morgen de wereld zou vergaan, dan zou ik vandaag een appelboom planten.’ Ik hanteer een variant daarop: ‘Als ik morgen sterf, open ik vandaag een tapijtzaak.’ Met andere woorden: maak je geen zorgen over de dag van morgen.’

Tekst: Hans van Vinkeveen, Beeld: Joris Aben

Tags:
  • Deel dit bericht via