Volgens internationale onderzoeken heeft 45 procent van de stomadragers last van huidproblemen. Wat zijn de oorzaken? Welke oplossingen zijn er? En wat zijn de do’s en don’ts? Blijf in elk geval niet te lang doorlopen als u problemen heeft, maar zoek contact met uw stomaverpleegkundige.

Huidproblemen en een stoma beïnvloeden elkaar wederzijds. Een ontstoken of geïnfecteerde huid kan leiden tot problemen met het stomamateriaal, omdat dit niet goed kan worden bevestigd. Dit kan lekkages tot gevolg hebben. Andersom veroorzaken lekkages ook weer huidirritatie.

Huidproblemen

Een ontstoken of geïnfecteerde huid kan leiden tot extra problemen, omdat het stomamateriaal niet goed kan worden bevestigd. Dit heeft bijvoorbeeld lekkages tot gevolg. Andersom kan een lekkage ook weer huidirritatie veroorzaken. Heb je huidproblemen of jeuk? Blijf hier niet mee doorlopen en zoek contact met je stomaverpleegkundige.

Andere huid

Een van de oorzaken van huidproblemen is dat de huid op je buik niet berekend is op ontlasting. Meestal verbetert dit na verloop van tijd. Wie een ileoanale pouch heeft, heeft te maken met ontlasting die vanuit de dunne darm komt en daardoor wat bijtender is dan normaal. Spoel na iedere toiletbeurt de huid met lauw kraanwater. Dep de huid goed droog en gebruik een speciale crème.

Oorzaken

  • De huid komt in contact met ontlasting of urine vanuit de stoma.
  • Transpiratie vanuit de huid wordt niet goed geabsorbeerd door de huidplak.
  • De huidplak wordt te vaak of op onjuiste wijze verwijderd.
  • Je bent overgevoelig voor ingrediënten in de huidplak (met name voor de zogeheten microporeuze kleeflagen).

Huidbeschermers

Bij huidproblemen is het belangrijk om de huid rust te geven. Dit kan door een beschermlaag aan te brengen voordat de huidplak op de huid wordt bevestigd. Er zijn hiervoor diverse huidbeschermers zoals speciale crèmes, sprays en geïmpregneerde tissues. Deze producten houden de huid soepel en waterafstotend en zorgen dat het pH-niveau van de huid op peil blijft.

Zweet

Soms ontstaat huidirritatie omdat de huid teveel wordt afgesloten. Vooral transpiratievocht onder de huidplak kan leiden tot irritatie en jeuk. De huid kan gaan verweken en je kunt last krijgen van een schimmelinfectie. Er is vocht absorberend materiaal beschikbaar. Er zijn ook stomazakjes met een zachte of ventilerende achterkant die geen irritatie veroorzaken.

Tags:
  • Deel dit bericht via