Rianne (35, ileostoma): Ik merk dat mensen een verkeerd beeld hebben van een stoma, en dan vooral op jonge leeftijd. Dit maakt het lastig om er open over te zijn. Maar voor jezelf is dat juist heel belangrijk.

Mariette (27, colostoma): Ik heb in de zeven jaar dat ik een stoma heb veel mensen mogen ontmoeten. Wat mij vooral opvalt, zijn het begrip en de oprechte interesse. Iets waar elke stomadrager op hoopt maar waar je vaak niet van uit gaat.

Ilona (22, ileostoma): Ik kom weinig mensen van mijn leeftijd tegen die weten wat een stoma nu precies inhoudt. Ik hoor vaak: ‘Mijn opa had ook z’n ding’. Ook zijn er mensen die er een beetje bang voor zijn en het liever niet zien, maar er zijn ook zeker mensen die het speciaal en ergens wel cool vinden. Het meest hoor ik dat ze het dapper en sterk van mij vinden hoe ik ermee omga. 8 van de 10 keer positieve reacties!

Nick (31, ileostoma): Ik merk dat veel mensen er absoluut niet moeilijk over doen. De enige categorie waarbij ik HEEL bang ben om erover te vertellen, zijn potentiële partners. Dat heeft te maken met een algemene angst om afgewezen te worden, en dan zijn alle afwijkende zaken natuurlijk extra bagage.

Ryanne (29, ileostoma): Er heerst nog een behoorlijk taboe op een stoma. Mijn leeftijdgenoten vinden het vaak vies. Bij jonge kinderen is het makkelijk, die accepteren het meteen. En oudere mensen accepteren het vaak ook direct. Die vragen netjes wat het inhoudt.

Meld je aan voor StomaJONG

Herkenbaar? Wil jij meepraten over dit onderwerp in onze Facebookgroep? Meld je dan vandaag nog aan door een pb te sturen naar de Facebookpagina van de Stomavereniging.

Tags:
  • Deel dit bericht via