In elke editie van Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager in een ander land. Ditmaal: Alex Boyd (27) uit de Verenigde Staten.

Kun je onze lezers iets over jezelf vertellen?

Mijn naam is Alex en ik woon in Madison, Wisconsin. Ik werk als projectmanager bij een verzekeraar. Sinds maart 2020 heb ik een ileo stoma.

Wat was de aanleiding van je stoma?

Ernstige colitis ulcerosa. Aanvankelijk namen de artsen aan dat het buikgriep was, maar al snel kreeg ik de juiste diagnose.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je een stoma kreeg?

Het was een schok, omdat de eerste symptomen van mijn ziekte zich pas kort vóór de operatie aandienden. Ik had niet veel tijd om het te verwerken of te onderzoeken hoe het is om een stoma te hebben.

Hoe ging dat verder?

Ik had een moeizaam en langdurig herstel. Een tweede operatie was nodig om een buikinfectie te stoppen. Na mijn ontslag kreeg ik thuiszorg voor het toedienen van intraveneuze antibiotica, vanwege de infectie. Ook kreeg ik fysio- en ergotherapie. Zo kon mijn lichaam weer aan normale bewegingen wennen.

Ben je tevreden over de zorg?

Ik heb geluk dat ik een goede verzekering heb. Ik ben blij met de zorg die ik krijg, hoewel het soms stressvol is om je af te vragen of de verzekering bepaalde kosten dekt. In principe krijg ik alle stomamateriaal vergoed, maar het is wel gebonden aan een maximum en dat kan verschillen.

Hoe kom je aan je stomamateriaal?

Via een lokale leverancier. Mijn stomaverpleegkundige schrijft een recept uit en de materialen worden maandelijks thuisbezorgd.

Heeft de coronacrisis nog gevolgen voor jou en je stoma?

Zeker. Mijn operatie vond plaats toen de pandemie net begon. Bezoek was niet toegestaan, dus ik lag een maand lang alleen. Het was moeilijk om die fysieke en mentale strijd in mijn eentje te voeren.

Tekst: Ingrid Buijs/August Uitzetter

Tags:
  • Deel dit bericht via