In elke editie van Vooruitgang laten we je kennismaken met een stomadrager uit een ander land. Ditmaal: Lenny Domselaar (75), Spanje.

Kun je onze lezers iets over jezelf vertellen?

Ik ben opgegroeid in Rijswijk en woon sinds 18 jaar met mijn man in Benijófar in de provincie Alicante.

Wat was de aanleiding van je stoma?

Ik merkte op een gegeven moment dat ik ‘s morgens vaak naar het toilet moest en mijn ontlasting was slijmerig. Ik heb er niet direct aandacht aan geschonken. Na een half jaar gingen we naar Nederland en ik besloot toch maar naar de dokter te gaan. Direct na het onderzoek zei hij: ‘Dit is foute boel en dit gaat een lang traject worden’. Het was darmkanker en het heeft inderdaad 10 maanden geduurd voordat we weer terug naar Spanje konden.

Hoe ging dat verder?

Ik ben goed geholpen. De artsen zeiden dat ze voor volledige genezing gingen, en dat was een geruststelling. De weken na de operatie, dat je nog niet weet of er uitzaaiingen zijn, vond ik verschrikkelijk. Ik heb geen rectum meer en dat vind ik nog steeds lastig. Stoelen die hard zijn, en als het warm is last van irritatie. Maar ik leef nog en geniet ervan.

Hoe reageerde je toen je hoorde dat je een stoma kreeg?

Al binnen twee dagen na het darmonderzoek had ik een afspraak in het ziekenhuis en hoorde ik dat ik een colostoma zou krijgen. Ik heb nu ongeveer 8 jaar een stoma en heb er geen moeite mee gehad.

Ben je tevreden over de zorg?

We wonen nu permanent in Spanje. De zorg is goed geregeld maar wel anders dan in Nederland. Ik heb veel last van wild vlees rond mijn stoma en ben daarvoor een tijdje bij de stomaverpleegkundige in het ziekenhuis geweest. Dan werd het weggebrand. Dat branden is geen pretje. Ik brand het inmiddels zelf weg als het weer te erg is. Dat doe ik dan ’s avonds en neem een slaappilletje. De staafjes om te branden koop ik bij de apotheek, die zijn niet zo duur.

Hoe kom je aan je stoma materiaal?

De huisarts schrijft een recept en elke 14 dagen of één keer per maand kun je de materialen ophalen bij de apotheek. Ik heb wel de indruk dat het ander materiaal is dan in Nederland. Hier kan ik ook geen plaat krijgen die op maat te knippen is.

Heeft de coronacrisis nog gevolgen voor jou en je stoma?

Eigenlijk niet. Sinds corona gaat alles automatisch. Als je niets anders nodig hebt dan gebruikelijk, hoef je niet naar de dokter. Je kunt je materialen gewoon ophalen bij de apotheek.

Tekst: Ingrid Buijs

Tags:
  • Deel dit bericht via