Over de meeste problemen praten we honderduit. Maar één onderwerp wordt angstvallig vermeden: poepen. En dat terwijl 43% van de Nederlanders met enige regelmaat problemen heeft met hun stoelgang. Dat blijkt uit onderzoek van Coloplast onder ruim 2000 deelnemers. Coloplast wil het taboe doorbreken en lanceert de campagne ‘Praat poep met me‘. Hiermee hopen zij dat mensen bij ontlastingsproblemen sneller contact opnemen met hun huisarts om een oplossing te vinden voor hun problemen, zodat ze weer een actief en volwaardig leven kunnen leiden.

Praten over poep een taboe

Praten over poepen blijft voor veel Nederlanders een taboe. Twee op de vijf Nederlanders geeft aan wel eens te praten over hun ontlasting (43%), echter geeft ruim een kwart van de Nederlanders (29%) aan te beschaamd te zijn om het ter tafel te brengen. Ook geven ze aan het ongepast of vies te vinden om over poep te praten (31% resp. 22%). Als er al over poepen gepraat wordt, dan kiezen de meesten ervoor om het gesprek aan te gaan met hun partner (82%). Opvallend is dat mannen meer moeite hebben om het over poepen te hebben dan vrouwen. Zo bespreekt de helft van de mannen (51%) het onderwerp weleens met hun partner (vs. 64% van de vrouwen), en slechts 12% van de mannen praat over poep met familie (vs. 21% van de vrouwen). Een kwart van de Nederlanders brengt het onderwerp weleens ter sprake bij de huisarts.

Pijn door problemen met de stoelgang

Twee van de vijf Nederlanders (43%) heeft weleens problemen met poepen. Vooral vrouwen hebben hiermee te maken (53% versus 33% van de mannen). 15% van de Nederlanders heeft zelfs regelmatig of altijd problemen met hun stoelgang. Het meest voorkomende probleem is dat het niet lukt. Ruim een kwart (27%) van de Nederlanders moet weleens meerdere keren per dag naar de wc voordat het lukt om te poepen. Daarnaast ondervindt bijna een kwart van de Nederlanders (22%) lichamelijke ongemakken (zoals pijn), doordat het niet lukt om te poepen. Een kleinere groep (13%) heeft last van het tegenovergestelde: zij willen niet poepen, maar kunnen het niet tegenhouden. Ook hebben 2 op de 5 Nederlanders meer moeite met hun ontlasting als ze op reis zijn. De meeste Nederlanders (89%) denken dat ze het zouden herkennen als hun ontlasting ongezond is. Een meerderheid (63%) geeft aan dat ze in dat geval naar de huisarts zouden gaan.

Poepen met je smartphone

We praten niet over poep, maar twee derde van de Nederlanders (65%) kondigt het af en toe aan als ze naar de wc gaan voor een nummer 2. Gaat de wc-deur dicht als Nederlanders gaan poepen? Altijd, aldus 76% van de Nederlanders. Vooral mannen vinden dit belangrijk (80%). De helft van de Nederlanders (51%) doet er minder dan 5 minuten over om te poepen. Een iets kleinere groep (39%) doet er 10 tot 15 minuten over, en 10% van de Nederlanders heeft minimaal 10 minuten nodig. Tijdens het poepen gebruikt ruim de helft (56%) van de Nederlanders weleens hun smartphone, leest meer dan een kwart (27%) af en toe een krant, boek of tijdschrift en luistert 14% weleens naar muziek.

Poep analyseren

Is de klus geklaard? Dan kijkt een meerderheid van de Nederlanders (68%) regelmatig of altijd naar hun poep voordat ze doortrekken. Waarom? Vooral om te kijken of het er goed uitziet (63%), of het er anders uitziet dan normaal (45%), om te checken of er geen bloed bij zit (40%), of om te zien hoeveel het is (29%).

Buiten de deur poepen lastig

Voor de meeste Nederlanders voelt goed poepen als een opluchting. Maar we doen het bij voorkeur thuis, op onze eigen wc. Vier van de tien Nederlanders (42%) vindt het ronduit lastig om ergens anders te poepen, en een op de drie Nederlanders (32%) stelt het uit om te poepen tot ze thuis zijn. Slechts een derde van de Nederlanders (33%) kan overal ontspannen poepen. Een grote meerderheid van de Nederlanders (64%) vindt dat er te weinig toiletten zijn op openbare plekken. Een kwart van de Nederlanders (25%) geeft aan minder snel op pad gaat als ze weten dat er ter plekke geen wc is.

Campagne ‘praat poep met me’

Filip De Groeve, Marketing Director Coloplast: “Dit onderzoek bevestigt dat er nog steeds een taboe rust op poepen, en versterkt onze overtuiging dat we hier iets aan moeten doen. Dit taboe moet anno 2021 echt de wereld uit. Mensen met darmproblemen schakelen gemiddeld pas na ruim vijf jaar professionele hulp in. Met onze campagne ‘Praat poep met me’ willen we dat er vaker over ontlasting wordt gepraat en problemen eerder worden gesignaleerd. Praat erover met vrienden en familie, maar ook met je huisarts. Er zijn oplossingen voor darmproblemen, waardoor je weer een actief en volwaardig leven kunt leiden.” De campagne ‘Praat poep met me‘ wordt ondersteund met een website en een social media campagne #praatpoepmetme.

Tags:
  • Deel dit bericht via