Peggy Hesseling (37), vrijwilliger bij StomaJong, besteedt haar beperkte energie bewust. ‘Ik laat elke dag de labrador van de buren uit. Zo’n kwispelende viervoeter is dan zo blij. Je waardeert dingen intenser doordat je keuzes moet maken.’

Tekst: Hans van Vinkeveen. Beeld: Joris Aben.

Je ligt vaak in het ziekenhuis. 

‘Ja, de afgelopen vijf jaar ontzettend veel. Het is zo ongeveer mijn tweede thuis. Nu gaan ze mijn dubbelloops ileostoma vervangen door een eindstandig colostoma.’

Hoe houd je dit vol?

‘Bij mij is het een stukje mindset, ik ga op de overlevingsstand, laat het gebeuren. Je hebt geen andere keus dan het te ondergaan. Zielig in een hoekje zitten helpt niet. Je hebt meer aan positief blijven en er open over zijn.’

Lukt het om je beperkte energie nuttig te besteden?

‘Ik word kieskeuriger en vraag me telkens af: wat is de moeite waard? Mijn energie is voor de leuke dingen zoals shoppen of stedentrips. Ook laat ik elke dag de labrador van de buren uit. Zo’n kwispelende viervoeter is dan zo blij. Je waardeert dingen intenser doordat je keuzes moet maken.’

En je bent vrijwilliger bij StomaJong?

‘Ik wil jongeren die in de put zitten een stapje vooruithelpen. Daar haal ik mijn voldoening uit. Alleen al als iemand begrijpt wat ze doormaken vinden ze dat fijn. Veel van hun vragen komen voort uit onzekerheid. Wat kan ik nog met een stoma? Jongeren zijn er wel vaak open over. Ik denk omdat ze een jarenlang ziekteproces achter de rug hebben. Als je dan dankzij een stoma je leven terugkrijgt, is de stoma zelf geen probleem.’

Speelt uiterlijk een grote rol?

‘Dat is een taboe dat we met StomaJong willen doorbreken. Je kunt mooi zijn met een stoma. Daarom is de lingeriereclame van de Hema met een model met een stoma zo geslaagd.’

Je staat zelf op een flyer van StomaJong.

‘Hoe opener we zijn, des te sneller verdwijnt het taboe. Laat de buitenwereld het weten. Praat je erover, dan is het voor je omgeving ook makkelijker. Mensen zijn dan geïnteresseerd en durven eerder iets te vragen. Als het voor jezelf gewoon is, dan wordt het voor anderen ook gewoon.’

Tags:
  • Deel dit bericht via