Model en influencer Lynn Quanjel kreeg in 2020 een stoma. Sindsdien doet ze er alles aan om het thema uit de taboesfeer te halen. Zo poseerde ze kortgeleden in ondergoed voor de Hema – en dat bleef niet onopgemerkt.

Hectiek in het huis van de 28-jarige Lynn Quanjel. Over een dag vertrekt ze naar Spanje om daar met haar Spaanse vriend een paar maanden bij zijn familie te verblijven. De auto moet ingepakt, alle werkspullen moeten mee en natuurlijk ook voldoende stomamateriaal. Toch gaat ze er goed voor zitten om haar verhaal te doen. Want Lynn heeft een missie: het dragen van een stoma moet nog meer bespreekbaar zijn. 

Ze wist niets over stoma’s, kende alleen het woord en dacht daarbij aan oude mensen. Totdat ze er halsoverkop zelf één kreeg. Het was maart 2020. Nederland werd overvallen door de eerste lockdown. ‘Ik was net als iedereen thuis gaan werken en dat kwam eigenlijk wel goed uit, want ik had vreselijk veel last van mijn darmen en weinig energie. Het jaar ervoor, tijdens een vakantie in Mexico, had ik een flinke infectie opgelopen aan mijn darmen. De antibiotica hadden wel voor wat verlichting gezorgd, maar de klachten waren nooit helemaal verdwenen. Artsen konden niets vinden en het leek niet urgent. Totdat het ineens helemaal misging.’ 

Lichamelijke lockdown

Lynn verzwakte in hoog tempo en kon al gauw alleen nog maar werken vanuit bed. ‘Ik moest twintig keer per dag naar de wc en viel telkens weg. Mijn lichaam was ook in een lockdown gegaan. De eerste week hield ik me nog groot, ook als ik met de arts belde. Het leek niet dringend genoeg om naar het ziekenhuis te gaan. De tweede week, toen ik tien kilo was afgevallen, voelde ik: dit is echt niet oké. Bij de eerste hulp schrokken ze zich rot. Het was colitis ulcerosa, maar de ontstekingsremmers hielpen niet. Daarna volgde een spoedoperatie. Mijn dikke darm moest eruit.’ 

Ze had een dag de tijd om aan het idee van een stoma te wennen. ‘Wat een geluk dat ik me al jaren eerder in zelfacceptatie was gaan verdiepen en in ‘body positivity’, het positief naar jezelf kijken. Ik paste het gelijk toe op mijn eigen situatie. Voor de operatie schreef ik vijf punten op die ik mezelf voorhield. Zoals: je hoeft niet te flippen, het zijn allemaal professionals die je helpen, het is een heftige verandering maar je wordt weer gezond, denk aan de lange termijn. Ook was ik tijdens het ziek zijn mijn darm al een naam gaan geven: Dory. Het klinkt misschien gek, maar nu kon ik zeggen: ik ga Dory goed verzorgen. Dat gaf me houvast.’ 

Social media

Daar merkte ze al gauw dat er nog een wereld te winnen viel op het gebied van stoma’s. ‘Na een korte stilte, omdat ik zo ziek was, koos ik voor volledige openheid over mijn situatie. Er was veel medeleven en andere stomadragers voelden zich gesterkt. Maar sommige mensen reageerden heel anders. Zij vroegen zich af of een stoma vies was en of mijn leven nu voorbij was. Ik schrok daarvan, blijkbaar werd er iets negatiefs aan gekoppeld. Er was duidelijk nog werk te verrichten.’ En zo ontstond het idee bij Lynn om haar persoonlijke verhalen te combineren met het geven van informatie over vragen als: kun je zwanger worden met een stoma? En: moet je je stomazakje 24 uur per dag dragen?

Lynn heeft een coachingsbedrijf voor social media en blogt daarnaast als @whoisthatblonde op Instagram, waar ze meer dan 50.000 volgers heeft. Daar merkte ze al gauw dat er nog een wereld te winnen viel op het gebied van stoma’s. ‘Na een korte stilte, omdat ik zo ziek was, koos ik voor volledige openheid over mijn situatie. Er was veel medeleven en andere stomadragers voelden zich gesterkt. Maar sommige mensen reageerden heel anders. Zij vroegen zich af of een stoma vies was en of mijn leven nu voorbij was. Ik schrok daarvan, blijkbaar werd er iets negatiefs aan gekoppeld. Er was duidelijk nog werk te verrichten.’ En zo ontstond het idee bij Lynn om haar persoonlijke verhalen te combineren met het geven van informatie over vragen als: kun je zwanger worden met een stoma? En: moet je je stomazakje 24 uur per dag dragen?

Lingerie

Dit voorjaar kwam er iets op haar pad waarmee ze onverwacht een groot publiek bereikte: ze werd gevraagd voor een lingeriecampagne van de Hema. Lynn poseerde samen met een aantal andere vrouwen met verschillende figuren, leeftijden en huidskleuren. Hiermee wil de winkelketen aangeven dat ze er voor iedereen is. Dit bleef niet onopgemerkt, vooral Lynn viel op met haar stoma.

Op de foto voor de campagne is haar gezicht niet te zien. Toch werd, door een artikel op Linda.nl, al gauw duidelijk wie zij was. ‘Het ging tot mijn verbazing helemaal viral. De hele week heb ik interviews gegeven. Het was een hype. Ik hoop dat het de volgende keer toch iets normaler is om een model met een stoma te zien. Dat is precies wat ik wil bereiken: dat het juist geen hype meer hoeft te zijn.’ 

Uit onverwachte hoek, van twee marketeers, was er ook wat kritiek. Zij vonden dat het voor een bedrijf dat winst wil maken niet heel handig is om groepen mensen die een minderheid vormen een podium te bieden. In een uitgebreide post ging Lynn hier tegenin. ‘Ik stelde de vraag: waarom zouden we dat niet doen? Iedereen verdient zijn plek in de maatschappij. Het betekent simpelweg dat veel meer mensen zich gewaardeerd en gezien zullen voelen.’ 

Size zero

Taboes doorbreken, ze lijkt ervoor geboren. ‘Jarenlang was ik fulltime model, veelal voor ondergoed. Ik gaf in die tijd mijn ongezouten visie op de eisen voor ‘size zero’ in de modellenwereld. Ik vond het zo bizar dat het daar doodnormaal was om jezelf uit te hongeren.’ Tijdens haar studie algemene cultuurwetenschappen verdiepte ze zich in hoe die standaard continu verandert: van ronde vormen tot skinny en tot een uiterlijk zoals dat van realityster Kim Kardashian. ‘Wat schoonheid is, wordt dus kennelijk door de maatschappij bepaald. Op een gegeven moment was ik daar klaar mee en ben ik het modellenwerk parttime gaan doen.’

Lekkages

In haar posts wil ze niet alleen maar iets vertellen. Het levert haar zelf ook veel nuttige informatie op. ‘De eerste maanden had ik veel last van lekkages, ik werd er een beetje paranoia van. Toen ik van materiaal wisselde, ging het beter. Ik deelde dit op Instagram en vertelde dat ik last had van een gevoelige huid door de plak. In het ziekenhuis had ik geleerd dat ik die een keer per dag moest vervangen. Maar in de comments lieten andere stomadragers me weten dat je een plak ook langer kunt laten zitten. Ik ben gaan experimenteren met om de dag verschonen en nu is mijn huid een stuk rustiger. Dat is nou de kracht van online.’

J-pouch

De eerste maanden na de ingreep had Lynn nog veel last van de narcose, ze was vergeetachtig en kon minder goed voor zichzelf opkomen. ‘Ik vond het een moeilijke tijd, was teleurgesteld in mezelf. Van het verzorgen van mijn stoma raakte ik in de war. Ik maakte er een stappenplan voor. Dat soort dingen passen wel bij mij: oplossingen zoeken.’ 

Nu gaat het steeds beter. Ze heeft haar scherpte terug en wandelt dertig tot zestig minuten per dag. Later in het najaar kan haar stoma worden opgeheven en krijgt ze een J-pouch. Van het uiteinde van de dunne darm wordt dan een soort j-vormig reservoir gemaakt. ‘Dit gebeurt niet zo vaak, maar bij mij is het mogelijk. Ik ben jong en heb nog een stukje endeldarm. Ik heb er geen zin in, natuurlijk. Maar ik wil het nu wel doen, dan ben ik er maar vanaf.’ 

Haar grootste zorg is hoe het met haar eigen bedrijf verder zal gaan. ‘Ik ben druk bezig met het inschakelen van mensen die het kunnen overnemen. Over mijn pouch zal ik ook wel gaan posten, denk ik. Iedere keer als ik iets plaats over Dory verlies ik gemiddeld 100 volgers. Maar dat kan mij niet schelen. Als je niet van Dory houdt, volg me dan maar niet. Want andere mensen halen er juist wel steun uit. Volgers die nog geen stoma hebben en weten dat ze er in de toekomst een gaan krijgen, laten weten: ‘Door jou ben ik minder bang voor de stoma’. Dus ik ga er gewoon mee door, sans gêne!’ 

Tags:
  • Deel dit bericht via