Bijna negen op de tien (ex-)kankerpatiënten in Nederland maakt zich zorgen of is angstig. Deze gevoelens komen het meest voor rondom de diagnose en behandelingen, maar ook na afronding van behandelingen kampt driekwart nog steeds met zorgen of angst. Deze gevoelens hebben bij 70 procent van de patiënten grote tot zeer grote negatieve impact op de kwaliteit van hun leven.

Dit blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties (NFK) onder 5.323 mensen die kanker hebben of hebben gehad. Mensen die kanker hebben zijn vooral bang om niet meer beter te worden. Verder geeft bijna twee derde aan dat medische onderzoeken en (na)controles de zorgen en angst versterken. Voor ruim de helft wakkert het krijgen van lichamelijke klachten of ziek zijn de angstgevoelens extra aan. En ruim vier op de tien patiënten ervaart meer zorgen of angst bij het nadenken over de toekomst. “Ik sta niet meer onbevangen in het leven en heb ook moeite om toekomstplannen te maken”, aldus een respondent.

Impact op het dagelijks leven is groot

De zorgen en angst die patiënten ervaren spelen een grote rol in hun dagelijks leven. Zo geeft ruim de helft van de respondenten aan dat hun gevoelens een negatieve impact hebben op seks of intimiteit. Daarnaast heeft de helft door hun zorgen minder plezier in dingen die ze normaal wel leuk vinden en kan ruim vier op de tien hun werk minder (goed) doen. Vanaf 10 jaar na diagnose neemt de hevigheid van de negatieve impact wat af, maar het gaat nooit weg. Een respondent geeft aan: “Angst blijft, ook al wordt het met de jaren minder. Ik ben me erg bewust van alles wat er in mijn lichaam gebeurt en voel alles.”

Bijna alle respondenten (96 procent) geven aan dat zorgen of angst de kwaliteit van hun leven negatief beïnvloeden. Voor zeven op de tien mensen is deze impact zelfs groot tot zeer groot. Zorgen of angst uiten zich vooral door piekeren en niet los kunnen laten. Ruim de helft ervaart een zenuwachtig of onrustig gevoel en de helft slaapt slecht. Voor één op de tien is de angst zo hevig, dat er sprake is van paniekaanvallen.

Grote behoefte aan steun

Negen op de tien kankerpatiënten heeft behoefte aan steun voor hun zorgen of angst. Respondenten geven aan dat ze met name behoefte hebben om erover te praten, afleiding of leuke dingen te doen en psychische hulp of coaching te krijgen. Het onderzoek laat zien dat als mensen de gewenste steun of begeleiding krijgen, dit gemiddeld bij negen op de tien mensen ook daadwerkelijk helpt.  

Wereldkankerdag 2022

Op Wereldkankerdag wordt op 4 februari jaarlijks stilgestaan bij de impact die kanker heeft op patiënten en naasten. Rondom deze dag kunnen mensen die leven met of na kanker kennismaken met diverse zorgorganisaties in het land. Zij zetten vanwege corona vooral online hun deuren open voor bijvoorbeeld een luisterend oor, een rondleiding of een lezing. Kijk op wereldkankerdag.nl voor een overzicht van alle evenementen.

Tags:
  • Deel dit bericht via