Contact met lotgenoten helpt! Dat blijkt uit het gisteren gepubliceerde Doneer Je Ervaring-onderzoek van de Nederlandse Federatie van Kankerpatiëntenorganisaties. ‘Contact met andere mensen die geraakt zijn door kanker, wat is jouw ervaring?’

Ook de behoefte aan lotgenotencontact is groot. Van de 3.640 mensen die kanker hebben (gehad), heeft bijna driekwart hier op een zeker moment behoefte aan. Bijna iedereen die contact had met lotgenoten had hier iets aan, zoals steun of (h)erkenning. Zij raden het ook anderen sterk aan.

De Stomavereniging weet hoe belangrijk het delen van je ervaringen met een lotgenoot is. Het gevoel er even niet alleen voor te staan en lezen hoe anderen omgaan met hun stoma of pouch kan enorm helpen, bijvoorbeeld bij acceptatie. Daarom staan er tientallen verhalen op de website van mensen die een stoma of pouch hebben waarin problemen, tips, gevoelens en ervaringen beschreven worden.

Direct contact met lotgenoten

Het is ook mogelijk om direct contact met lotgenoten te hebben. Dit kan bijvoorbeeld op een van de landelijke of regionale bijeenkomsten. Of via de Stoma-app. De Bezoekdienst, bestaande uit ervaringsdeskundigen, maakt graag een afspraak om een luisterend oor, steun en advies te bieden. Nieuwsgierig naar alle resultaten van het onderzoek?

Tags:
  • Deel dit bericht via