Een beperking is niet per se een begrenzing. Ook met een stoma kun je de hele wereld afreizen! Alleen vraagt het soms om wat meer voorbereiding. Zo kunnen er bij het vertrek en de heenvlucht vragen door je hoofd spoken. “Heb ik alle benodigdheden wel bij me? Ben ik niet iets vergeten te regelen? Krijg ik geen gedoe bij de security?”

Om je reiservaring zo comfortabel mogelijk te maken hebben wij 3 tips: 

  • Als je naar het buitenland reist, is het handig om alle informatie over je stomamateriaal, ziekte en/of medicijngebruik bij je te hebben. Bij de stomaverpleegkundige of medisch leverancier kun je een stomapaspoort opvragen.
  • Draag het keycord met zonnebloemen. Het zogenoemde ‘Hidden Disabilities Sunflower-keycord’ is een discreet teken dat de drager een verborgen beperking heeft en eventueel extra hulp nodig heeft. Het keycord is wereldwijd in gebruik door een groot aantal luchthavens. Je kunt het hier eenvoudig online bestellen.
  • Laat bij het fouilleren op luchthavens weten dat je een stoma hebt en opvangmateriaal draagt. Bij de bodyscans die tegenwoordig worden gebruikt, is het altijd beter als je vooraf aangeeft dat je een stoma hebt om misverstanden te voorkomen.

Als stomadrager wordt je vaak uit de rij gepikt worden om gefouilleerd te worden in een apart hokje. In veel gevallen gaat het goed, maar helaas niet altijd. Heb je een vervelende ervaring meegemaakt? Laat het ons weten via het Meldpunt Stomazorg.

Tags:
  • Deel dit bericht via