Iedereen heeft weleens last van buikpijn. Maar sommige kinderen hebben er vaak of heel heftig last van. Zo ook de 11-jarige Rocco. Hij vertelt in het Jeugdjournaal zijn verhaal.

Ik werd gek van de krampen. Ik kon bijna geen oog meer dicht doen.

De 11-jarige Rocco had last van extreme buikpijn en lag soms dubbel van de pijn. Hij bleek problemen te hebben met zijn dikke darm. Rocco’s darm was ontstoken en daardoor lag hij bijna een maand lang in het ziekenhuis. Medicijnen hielpen niet en na lange gesprekken met zijn arts kreeg kreeg Rocco een ingrijpende operatie: zijn hele dikke darm moest eruit worden gehaald. Rocco werd wakker met een stomazakje op zijn buik, waardoor hij nu weer zonder pijn naar school kan en met zijn vrienden kan spelen. Zijn moeder helpt hem met het verzorgen van zijn stoma. Hij ervaart ook een ander groot voordeel: “Als het stinkt, kan ik het niet zijn geweest.”

Rocco is erg blij met de opening van het Kinderbuikcentrum

In Nederland krijgen jaarlijks honderden kinderen te maken met ernstige buikaandoeningen, net zoals Rocco. Het vaststellen van de diagnose en juiste behandeling is vaak ingewikkeld. Daarom bundelt het Emma Kinderziekenhuis van Amsterdam UMC al zijn kennis en expertise op dit terrein. In het Kinderbuikcentrum kunnen kinderen uit heel Nederland bij een multidisciplinair team van experts terecht met aandoeningen van het maagstelsel, urinewegen en andere organen in de buik. Kinderchirurg Joep Derikx vertelt: “Wij bieden de best mogelijke zorg voor kinderen met een complexe buikaandoening. Daarmee zijn we niet alleen toonaangevend in Nederland, maar behoren we ook tot de topcentra in de wereld.” Ook Rocco is erg blij met het speciale centrum voor buikpijn. Vanaf zaterdag werken er veel verschillende dokters op één plek, zodat kinderen zo snel en goed mogelijk geholpen kunnen worden.

Bekijk hier de aflevering van het Jeugdjournaal

Rocco was onlangs te zien in het Jeugdjournaal met zijn verhaal. Zin om het fragment terug te kijken?

Bekijk hier het fragment terug.

Tags:
  • Deel dit bericht via