Gerrit Ekkelboom was nog maar net stomadrager of hij zette zich al in voor de Stomavereniging. De afgelopen dertig jaar legde hij tientallen bezoeken af en gaf gastlessen, waarin hij erop hamert om toch vooral open te zijn over je stoma. Gerrit heeft een colostoma vanwege darmkanker.

Wist je toen je een colostoma kreeg wat dat was?
‘Amper, ik had darmkanker en hoorde dat het zonder operatie met me afgelopen zou zijn. De stoma heeft mijn leven gered, maar het ook verrijkt. Je levert iets in, maar ik heb er veel mensen door leren kennen en hen mogen helpen.’

Had je moeite met de acceptatie?
‘Totaal niet, ik was de politieman van het dorp en hield het voor niemand geheim. Ook ben ik meteen weer gaan voetballen. Voor het douchen haalde ik mijn stomazakje eraf. ‘Jongens, dit is mijn nieuwe blote kontje.’ Alleen maar positieve reacties. ‘Wat een mooi rood dingetje. Kunnen we je niet een keertje oppompen?’ Als je er open over bent, geeft dat anderen de gelegenheid om er makkelijker mee om te gaan.’

Je bezoekt mannen met een colostoma. Wat is vooral hun probleem?
‘Of ze nu vuilnisman of hoogleraar zijn, ze komen allemaal met dezelfde vragen. Wat gaat er met mijn lichaam gebeuren? De seksualiteit: wat als ik impotent word? Want dat kan namelijk. Er valt dan toch een pijler weg onder je relatie. Dat is mij ook overkomen. Er zijn oplossingen zoals een injectiespuit, maar dan gaat de spontaniteit weg. Later heb ik een penisprothese gekregen. In lezingen en workshops hielpen mijn vrouw en ik echtparen en stelletjes. We hamerden er altijd op: praat erover met elkaar, een stoma heb je met z’n tweeën.’

Je geeft ook gastlessen aan studenten in de zorgsector.
‘Daar vertellen we hoe het leven is met een stoma. Veel studenten weten er nog weinig van. Een enkeling vraagt of je wel met een stoma kunt zwemmen. Waarop ik antwoord met een grap. Ja dat kan, maar alleen als je ook al kon zwemmen voordat je een stoma kreeg.’

En je zit bovendien bij de werkgroep irrigeren.
‘Je mag me gerust een promotor van het irrigeren noemen. Ik spoel al bijna 29 jaar om de dag mijn darmen leeg. Dan zit ik een half uur met de krant op de wc, het is een rustpunt in de ochtend. Je bent daarna 48 uur vrij van ontlasting. We proberen het irrigeren onder de mensen te brengen. Het is een oplossing voor vrijwel alle colostomadragers.’

Zo te horen ga je nog even door met de bezoeken en gastlessen?
‘De teller staat inmiddels op 166 bezoeken en 139 gastlessen. Zolang ik me goed voel, komen er nog een heleboel bij.’


Tags:
  • Deel dit bericht via