Leo Heus is lid van de Ledenraad van de Stomavereniging. Binnenkort zijn er weer verkiezingen, en Leo vertelt waarom dat zo belangrijk is. ‘We houden de Stomavereniging goed in de gaten, daar komt het eigenlijk op neer.’

Ha Leo, kun je ons wat meer over jezelf vertellen?
Leo: ‘Natuurlijk! Ik ben 74 jaar oud. Ik woon in Nijmegen en heb hier psychologie gestudeerd, in de roerige jaren zestig en zeventig. Na mijn studie ben ik in de journalistiek beland. Ik heb lang als sportjournalist gewerkt, omdat sport altijd mijn passie was. In 2009 ging ik met pensioen.’

En je medische geschiedenis?
‘In 2004 werd er een darmtumor bij mij verwijderd en kreeg ik een colostoma. Ik zag er behoorlijk tegenop, vooral omdat mijn vader er ook een had. Hij zei altijd: ‘Leo, het went nooit.’ Niet bepaald geruststellend, hè? Ik heb een maand in het ziekenhuis gelegen vanwege complicaties door de bestraling, maar daarna ging het redelijk goed. Ik kon mijn vader helaas niet vertellen dat hij het bij het verkeerde eind had, want kort daarna overleed hij. Ik moet wel zeggen dat het mij enorm goed bevalt om te spoelen. Je hebt veel meer vrijheid.’

Hoe ben je betrokken geraakt bij de Ledenraad?
‘Ik zag een oproep in Vooruitgang. Ze zochten mensen voor de Ledenraad en ik dacht: waarom niet?’ Ik werd heel hartelijk ontvangen. De Stomavereniging is echt een geweldige club. Wat niet iedereen meer weet, is dat het vroeger de Harry Bacon Stichting heette. Mede daarom heb ik mijn stoma Harry genoemd.’

Wat houdt je werk voor de Ledenraad in?
‘Nou, ik moet zeggen dat het in het begin best lastig was vanwege corona. Dat is nu gelukkig voorbij. We houden de Stomavereniging goed in de gaten, daar komt het eigenlijk op neer. Dat betekent dat we alle initiatieven bekijken en afwegen. We kijken ook kritisch naar de jaarrekening en proberen ervoor te zorgen dat de informatie begrijpelijk is voor iedereen. Soms is dat wel nodig, hoor!’

Wat zijn jouw positieve ervaringen met de Ledenraad?
‘Ik moet zeggen dat ik onder de indruk ben van de deskundigheid in de Ledenraad. Er zitten mensen bij die ontzettend veel weten en ik heb er ook veel van geleerd, vooral op financieel en organisatorisch gebied. Onze directeur is bovendien goed in het binnenhalen van fondsen, dat is leuk om te zien. Ook werkt de Stomavereniging samen met andere organisaties en patiëntenverenigingen, wat heel waardevol is.’

Je zou graag meer diversiteit zien in de Ledenraad. Kun je daar wat meer over vertellen?
‘Absoluut! Op dit moment telt de Ledenraad nogal wat oudere mannen, en gelukkig ook enkele vrouwen. Maar dat kan best nog wat diverser, vooral jongeren die eigentijdse ideeën kunnen inbrengen. Ook mensen met verschillende culturele achtergronden zouden zich wat mij betreft moeten aanmelden. Iedereen is welkom, het belangrijkste is dat je gemotiveerd bent om dit te doen.’

Wat geeft jou het meeste plezier in het werk dat je doet in de Ledenraad?
‘De samenwerking met de andere leden. Het is echt een leuke club mensen. En je ziet van nabij wat de Stomavereniging allemaal doet, bijvoorbeeld op het gebied van stomahulpmiddelen. Ik zie daarin veel verbeteringen. Maar alles staat onder druk vanwege de kosten van de zorg in Nederland. Het is dus zaak om te voorkomen dat die mooie positie waarin we verkeren verslechtert.’

Tot slot, hoeveel tijd kost het werk in de Ledenraad?
‘Dat valt best mee. We hebben vier vergaderingen per jaar waarvoor we de stukken moeten lezen en onze mening moeten formuleren. Als er tussendoor overleg nodig is, kun je dat altijd inpassen in je agenda. Het is echt goed te doen, en het is belangrijk werk. Iedereen die iets wil bijdragen is dus welkom. Als je geïnteresseerd bent, aarzel dan niet om contact op te nemen.’

Meld je aan!
De Ledenraad vertegenwoordigt alle leden van de Stomavereniging en denkt vanuit hun perspectief mee over het beleid. De raad ziet erop toe dat het bestuur handelt volgens de prioriteiten en de doelen die de leden aandragen. De Ledenraad bestaat momenteel uit veertien leden die allemaal een stoma of pouch hebben. De leden worden benoemd voor vier jaar, met een mogelijkheid tot eenmalige verlenging.
Binnenkort zijn er weer verkiezingen voor de Ledenraad. Deze duren van 1 december 2023 tot eind februari 2024. Je kunt je aanmelden tot 1 december via info@stomavereniging.nl.

Tags:
  • Deel dit bericht via