Dankzij haar stoma kan Henriette Vrij lange afstanden blijven hardlopen. Maar dat zijn wel de momenten dat de stoma als een uitdaging voelt. ‘Ik accepteer het niet, maar heb wel geleerd om ermee te dealen.

Je kunt niet zonder maar met de stoma is ook niet ideaal?
‘Ik heb een ileostoma, omdat mijn dikke darm de ontlasting niet meer voortstuwde. Ik was misselijk, had buikpijn, raakte ondervoed, die stoma moest er wel komen. Maar op de vele lekkages was ik niet voorbereid. Dat dit vooral bij het duurlopen gebeurt, mijn lievelingsactiviteit, is pittig. Ik accepteer het niet, maar heb wel geleerd om ermee te dealen.’

Hoe doe je dat?
‘Door mijn eten aan te passen. Eet ik gewoon, dan ligt de lekkende plak er al na een paar kilometer af. Havermout met banaan of gepureerde soep met groentepoeder, dat gaat goed. Ik doe verder extra plakkers om de plak en draag een bandage omgekeerd met de dichte zijde onder. Ik ben nog wel zoekende naar een fijne hardloopbroek met een brede boord, die niet op de stoma of plak drukt. Er gaan ook altijd noodplakken en een washandje mee.’

Is de stomazorg voldoende gericht op sporten met stoma?
‘Stomaverpleegkundigen vertellen dat je kunt zwemmen of wandelen, maar ze hebben denk ik weinig ervaring met extremere sporten. Wees voorzichtig, hoor je, doe rustig aan. Maar je wilt toch leven, dingen doen, en ik wil lange afstanden hardlopen. Ik ben absoluut geen stilzitter.’

Je zoekt het voor je loopavonturen ver weg: Spitsbergen, Patagonië.
‘Ik heb een halve marathon op Spitsbergen gelopen. Dat was bedoeld als anti-depri, een therapeutische reis. Ik was net afgekeurd voor mijn werk als arts, en ik moest iets doen om niet in een gat te vallen. Mijn oom had op Spitsbergen gevaren en had verteld hoe mooi het daar was.’

En hoe verliep Patagonië?
‘Echt een unieke ervaring. Je loopt vrijwel in je eentje in een nationaal park met lama’s en condors. Ik heb de gletsjers kunnen bewonderen, die helaas aan het wegsmelten zijn. Voor het lopen was er gelukkig geen tijdslimiet. Ik heb onderweg rustig de tijd genomen voor foto’s en heb zelfs nog een praatje gemaakt met een bioloog.’

Welke loopavonturen gaan de toekomst brengen?
‘Een woestijnloop lijkt me wel wat. Daarvoor moet je wel gekeurd worden’.

Deel tips en ervaringen uit met andere hardlopers op 23 januari
Henriette wil samen met de Stomavereniging hardlopers bij elkaar brengen. We starten op 23 januari 2024 met een online meeting om tips en ervaringen uit te wisselen. Wil je meedoen, stuur dan een berichtje naar info@stomavereniging.nl.

Tags:
  • Deel dit bericht via