Als bestuurslid van de Stomavereniging maakt Ruben Meijer afspraken met medische bedrijven en zorgverzekeraars over stomahulpmiddelen. Zelf had hij bij de aanleg van zijn ileostoma maar één grote angst: zou hij nog wel op niveau kunnen voetballen?

Wist je wat een stoma krijgen inhield?
‘Een goede vriend met een stoma had me erover verteld. Dat gaf me zekerheid over wat je wel en niet kan. Ik smeekte bijna om geopereerd te worden. Ik had colitis ulcerosa en moest ontelbare keren per dag naar het toilet. Eten hield ik amper binnen. Ik werd zieker en zieker en was vijftien kilo afgevallen. Na het verwijderen van de dikke darm was ik van alle klachten af.’

Hoe verliep de acceptatie?
‘Voor mij was het niet moeilijk, maar het leefde wel bij de mensen om me heen. Het is vooral onbekendheid. Ik leg dan uit waarom ik een stoma kreeg en dat ik er blij mee ben. Dat is ook na negen jaar nog weleens nodig.’

Je hebt een dochtertje van drie. Wat vindt zij ervan?
‘Ze weet wat het is en vindt daar niks van. Het leuke is dat zij geen oordeel heeft. Een konijn met een stoma is een van haar favoriete knuffels.’

Je bent actief bij de Stomavereniging. Wat doe je daar precies?
‘Ik zit namens het bestuur onder meer in een platform met zorgverzekeraars en medische speciaalzaken. Daar zet ik me in voor de kwaliteit van stomazorg en voor passende hulpmiddelen. Je bespreekt dan ook zaken die niet goed gaan. Als patiënt ervaar ik dat de bejegening beter kan. Er wordt bijvoorbeeld opeens een ander hulpmiddel doorgedrukt zonder het besef hoe ingrijpend dit kan zijn.’

Je bedoelt: het is slikken of stikken?
‘Het is meer een gebrek aan empathie. Belangrijk is dat onze leden zoiets melden bij het Meldpunt Stomazorg. Ze mogen ervan uitgaan dat we echt met klachten aan de slag gaan.’

Je passie is voetballen.
‘Ik voetbal, zeg ik met gepaste trots, aardig hoog. Mijn grootste angst voor de operatie was dat ik niet op dat niveau zou terugkomen. Maar dat was geen enkel probleem. Wel neem ik voor zorgsmaatregelen, zoals extra zout inname en een beschermband. Stevige acties op het veld vermijd ik niet.’

Geen starende blikken onder de douche?
‘Sommige spelers zeggen niets uit respect, andere vragen wat het is en hoe ik eraan gekomen ben. Door uitleg ben je van de vragen af. Uit mezelf begin ik er nooit over. Dat is een principiële keuze. Dan zou ik benadrukken dat een stoma iets anders is. Dat vind ik niet. Het is gewoon iets toevalligs op mijn buik, wat niet bij voorbaat een toelichting nodig heeft.’

Foto: Martine Sprangers

  • Deel dit bericht via