Irene (39) heeft colostoma als gevolg van de ziekte van Crohn. Ze koos voor een stoma na veel ellende met abcessen en fistels.

“Tegen mijn werkgever zei ik: ‘Ik wil 2 tot 3 ochtenden per week sporten, zodat ik optimaal kan functioneren op mijn werk.’ Sport is mijn basis. Door dat voorop te stellen, stel ik mijn lichaam voorop. Mijn gezondheid, mijzelf.

Met beweging begon ik tijdens een traject voor chronische pijnrevalidatie. Naast Crohn kreeg ik ook andere pijnen, zoals gewrichtspijn door fibromyalgie. Beweging an sich was al problematisch voor mij. Sport bleek niet alleen de pijn te verminderen en mijn weerstand te verhogen, maar te helpen bij zo’n beetje alles. Krachttraining gaf mij opnieuw zelfvertrouwen en kracht – letterlijk en figuurlijk. Ook helpt het bij het reguleren van emoties. Als ik stress heb, kalmeert sporten. Ik heb een tijd last gehad van woede vanwege mijn levensloop. Ik zat middenin mijn stage en een veelbelovende carrière als trendwatcher toen ik van de ene op de andere dag ziek werd. En een stoma helpt dan wel om het leven draaglijker te maken, maar ik blíjf chronisch ziek.

Inmiddels zie ik dat mijn ziekte niet alleen dingen heeft afgenomen, maar ook veel heeft gegeven. Ik ken mezelf beter dan de gemiddelde leeftijdsgenoot die niets heeft meegemaakt. En hoe beter je leert omgaan met pijn en drama, hoe intenser je ook geluk en vreugde kunt ervaren. Ook heb ik geleerd wat voor mij écht belangrijk is en mijn energie verdient. Drukke feestjes heb ik allang wegbezuinigd. Ik doe alleen wat ik waardevol vind, kies mijn eigen pad.”

Meer lezen over Irene’s ervaringen met haar stoma of een podcast met Irene beluisteren? Kijk op www.fromshitgirltofitgirl.com/

Het verhaal van Irene is onderdeel van onze Onbegrensd-kalender. Een prachtige kalender met foto’s en inspirerende verhalen van stoma- en pouchdragers. Leuk om cadeau te doen aan een ander of natuurlijk jezelf! De kalender kost €15,- euro. Bestel ‘m nu via onderstaande knop.

Tags: Onbegrensd
  • Deel dit bericht via