Ruim 100.000 mensen in Nederland, ofwel 1 op de 170, heeft de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa. Aan de buitenkant zie je hier niets van. Dit zorgt voor veel onbegrip over de ongemakken en uitdagingen die deze ziektes met zich meebrengen. Daarom is het volgens patiëntenorganisatie Crohn & Colitis NL de hoogste tijd om Nederlanders letterlijk een kijkje achter de schermen te geven van het leven van mensen met Crohn en colitis.

Op dinsdag 14 mei 2024 tussen 13.00 en 14.00 uur staat Crohn & Colitis NL daarom met een grote fotowand vóór de ingang van de Tweede Kamer. Zo vragen we op een laagdrempelige manier aandacht voor het leven achter de schermen van de – aan de buitenkant onzichtbare – ziekte van Crohn en colitis ulcerosa. Daarna zal op 15 en 18 mei ook Haarlem en Amersfoort worden bezocht door deze unieke actie.

Op 19 mei is het Wereld IBD Dag en wordt wereldwijd aandacht aan IBD besteed. IBD is de afkorting van Inflammatory Bowel Disease, de verzamelnaam voor chronische darmziektes zoals Crohn en colitis. Met de social media campagne en acties in het land, geven Crohn & Colitis NL de Nederlanders letterlijk een kijkje achter de schermen van het leven van mensen met Crohn en colitis. Tegelijk met je jonge kinderen om 20.00 uur gaan slapen, omdat je altijd doodmoe bent. Of niet spontaan de deur uit durven, omdat je niet weet waar er onderweg wc’s zijn. Zomaar twee voorbeelden van het leven achter de schermen van mensen met de ziekte van Crohn of colitis ulcerosa.

Levenachterdeschermen
‘Wij gaan in de week voorafgaande aan Wereld IBD Dag op 19 mei, op drie locaties in Nederland staan, met een verrassende actie met een fotowand met feestende mensen’, vertelt Menne Scherpenzeel, directeur van Crohn & Colitis NL. ‘Hiermee wekken we vast de nieuwsgierigheid van voorbijgangers. Ons doel is om de onzichtbare ziektes zichtbaar te maken. Want als mensen aan de achterkant staan, zien zij wat Nederlanders volgens mensen met deze ziektes moeten weten over het leven met Crohn en colitis.’

Portretten die raken
Speciaal voor deze campagne vertellen Jane, Kris, Antoinette en Esther over de impact van hun ziekte op hun leven. Jane, moeder van twee jonge kinderen, heeft last van chronische vermoeidheid, maar wil er zoveel mogelijk voor haar kinderen zijn. Voor Kris betekent zijn ziekte een beperking van zijn bewegingsvrijheid. Antoinette is altijd vrolijk en actief, tenminste, voor de buitenwereld. Voluit gaan op een feest, betekent daarna twee dagen rust houden om te herstellen. Ook Esther kan niet zonder consequenties stappen met vrienden. Want een glaasje bier betekent de volgende dag hevige buikpijnen.

Op Wereld IBD-dag (19 mei) kleurt de wereld paars
Elk jaar op 19 mei wordt wereldwijd campagne gevoerd om de algemene bewustwording rond IBD te vergroten. Een van de acties is het paars verlichten van iconische gebouwen in de hele wereld. In Nederland worden TQ5 en de twee torens op Strijp-T in Eindhoven paars verlicht. Evenals een aantal ziekenhuizen en farmaceutische bedrijven.

Foto’s delen met #levenachterdeschermen
In de week van Wereld IBD Dag wordt ook op social media in Nederland volop aandacht gevraagd voor IBD met de hashtags #levenachterdeschermen en #wereldIBDdag. Crohn & Colitis NL deelt die dag foto’s en filmpjes van mensen met Crohn of colitis die een foto of film van hun leven vóór en achter de schermen laten zien.

De acties die volgende week plaatsvinden zijn op de volgende plekken te vinden:

  • Dinsdag 14 mei: Den Haag – op het Anna van Buerenplein naast het Centraal station (10.00-13.00 uur) en van 13.00-14.00 uur op het Prinses Irenepad bij de ingang van de Tweede Kamer.
  • Vrijdag 17 mei: Haarlem – Grote Markt, 12.00 – 15.00 uur
  • Zaterdag 18 mei: Amersfoort – Varkensmarkt, 10.00 – 14.00 uur

Een mooie campagne van Crohn & Colitis NL om te delen. Neem een kijkje op hun social media kanalen en site voor meer informatie!

Tags:
  • Deel dit bericht via