De Hoge Raad deed een belangrijke uitspraak die een groot verschil maakt voor veel mensen met een stoma: lijmrestverwijderaars moeten voortaan vergoed worden vanuit de basisverzekering!

Sommige stomadragers gebruiken lijmrestverwijderaar om hun stomaplak voorzichtig en pijnvrij van de huid los te maken. Zeker voor mensen met een gevoelige huid voorkomt dit niet alleen pijn, maar ook beschadigingen, huidproblemen, lekkages en andere complicaties. Toch werden deze middelen sinds 2013 door zorgverzekeraar VGZ niet meer vergoed. VGZ zag lijmrestverwijderaars als ‘schoonmaakmiddelen’ die buiten het basispakket vallen.

MediReva startte hiertegen een juridische procedure. Lijmrestverwijderaars zijn volgens deze leverancier onmisbaar voor goede stomazorg en horen onder de basisverzekering te vallen. Het hof gaf MediReva al gelijk, en nu bevestigt de Hoge Raad deze uitspraak definitief.

Uitspraak Hoge Raad

Hoge Raad: ‘Lijmrestverwijderaars die worden gebruikt door stomapatiënten met een gevoelige huid bij het verwijderen (losweken) van de stomaplak om beschadigingen van de huid of pijnsensaties te voorkomen, moeten door een zorgverzekeraar worden vergoed op grond van de Zorgverzekeringswet. Dit geldt ook wanneer de lijmrestverwijderaars worden gebruikt bij het aanbrengen van een nieuwe stomaplak voor een goede hechting daarvan aan de huid.

Waarom is dit zo belangrijk?

  • Alle stomadragers krijgen de zorg die ze verdienen
  • Mensen met huidproblemen worden niet meer geconfronteerd met onnodig hoge kosten
  • Het verbetert de kwaliteit van leven aanzienlijk
  • Het helpt zorgkosten te verlagen door het voorkomen van complicaties zoals huidproblemen

Functioneringsgericht voorschrijven
De vergoeding geldt alleen als je stomaverpleegkundige de lijmrestverwijderaar voorschrijft bij huidproblemen door het verwijderen van de stomaplak. Dit sluit aan bij het principe van functioneringsgericht voorschrijven. Hierbij krijg jij de zorg en hulpmiddelen die jij echt nodig hebt om goed te functioneren en comfortabel te leven.

Wanneer is het medische noodzaak?
We werken binnen het Platform Stomahulpmiddelen aan een protocol om vast te leggen wanneer het gebruik van lijmrestverwijderaars een medische noodzaak is en wat passende zorg betekent. Zo zorgen we ervoor dat iedereen op een eerlijke en uniforme manier krijgt wat hij of zij écht nodig heeft.

Een stap vooruit in de stomazorg

Deze uitspraak is een mooie stap vooruit in stomazorg, waar we bij de Stomavereniging al 8 jaar voor pleiten. Want wat op papier misschien ‘een schoonmaakmiddel’ lijkt, is in het dagelijks leven voor veel mensen een onmisbaar hulpmiddel om gezond en zelfverzekerd te leven.

Lees hier de volledige uitspraak van de Hoge Raad.

  • Deel dit bericht via