Irrigeren of spoelen

Irrigeren (ofwel het spoelen de dikke darm met behulp van lauw kraanwater) is een kunstmatige manier om de dikke darm te legen. Spoelen is alleen mogelijk als u een colostoma hebt. Als u wilt irrigeren, moet u dit altijd eerst overleggen met uw specialist of stomaverpleegkundige. De darm moet ongeveer drie maanden wennen aan het spoelen. 

IrrigerenWaarom colostoma irrigatie?

Door één keer per één of twee dagen en soms zelfs drie dagen de darmen schoon te spoelen, heeft u normaal gesproken 24 tot 48 uur en soms zelfs tot 72 uur geen ontlasting. Per spoeling bent u ongeveer een uur bezig.

De techniek

De beste tijd om te spoelen is ’s morgens vroeg, na het opstaan, omdat de darm zich dan het makkelijkst leegt. Maar er zijn ook mensen die een ander tijdstip het fijnst vinden of beter uitkomt in hun dagritme. Het is echter wel verstandig om steeds zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te spoelen. 

Benodigdheden. Hoe irrigeren?

Er wordt gespoeld met lauw water zonder toevoeging van glycerine of zeep. Deze middelen kunnen het slijmvlies namelijk beschadigen. Spoelen kan handmatig of met een spoelpomp. De stomaverpleegkundige legt precies uit hoe u dat doet.

Wat zijn de voordelen?

  • 24 tot 48 uur, en soms zelfs langer, geen ontlasting
  • Minder kans op lekkages
  • Minder kans op verstopping
  • Minder gebruik van zakjes en hierdoor minder kans op huidirritatie
  • Minder geluidjes en luchtjes
  • Meer vrijheid met sporten, reizen, winkelen, saunabezoek etc.
  • Niet of nauwelijks zichtbaar onder uw kleding, omdat u caps of pleisters kunt gebruiken om uw stoma af te dekken.

Meer informatie?

Kijk ook voor meer informatie in onze folder irrigeren (deze folder kunt u ook gratis bij ons bestellen via folders). Of neem contact op met de Stomavereniging en vraag om advies bij de werkgroep irrigeren.

Tips irrigeren

Lees hier de tips van werkgroep irrigeren

Ervaringen

Lees hier de ervaringen van de werkgroep irrigeren.

Omschrijving badkameraanpassing voor irrigeren

Lees hier een omschrijving van één van onze ervaringsdeskundigen met uitleg hoe je je badkamer kunt aanpassen om alles bij de hand te hebben bij het spoelen. Klik voor de uitgebreide beschrijving op de links hieronder: