Irrigeren of spoelen

Irrigeren (of wel het spoelen van uw darmen) is een kunstmatige manier om bij een colostoma de dikke darm te legen. Spoelen is echter alleen mogelijk als uw stoma op een lager deel van de darm is aangebracht. Als u wilt irrigeren, moet u dit altijd eerst overleggen met uw specialist. De darm moet ongeveer drie maanden wennen aan het spoelen.

IrrigerenWaarom colostoma irrigatie?

Door één keer per één of twee dagen de darmen schoon te spoelen, heeft u normaal gesproken 24 tot 48 uur geen ontlasting.

Wanneer uw stoma irrigeren?

De beste tijd om te irrigeren is ’s morgens vroeg, na het opstaan, omdat de darm zich dan het makkelijkst leegt. Het is verstandig om steeds op hetzelfde tijdstip te spoelen.

Benodigdheden. Hoe irrigeren?

Er wordt gespoeld met lauw water zonder toevoeging van glycerine of zeep. Deze middelen kunnen het slijmvlies namelijk beschadigen. Spoelen kan handmatig of met een spoelpomp. De stomaverpleegkundige legt precies uit hoe u dat doet.

Meer informatie?

Kijk ook voor meer informatie in onze folder irrigeren (deze folder kunt u ook gratis bij ons bestellen via folders). Of neem contact op met de Stomavereniging en vraag om advies bij de werkgroep irrigeren.