Word lid of doneer
Word lid of doneer

Tijdens zwangerschap

Met een stoma heb je geen verhoogde kans op een miskraam of een vroeggeboorte. Ook de zwangerschapsduur, het geboortegewicht van het kind en de conditie van de pasgeborene zijn meestal normaal. Tijdens de zwangerschap voegen de flexibele darmen zich naar alle kanten en hinderen de groeiende baarmoeder niet. Als darmonderzoek noodzakelijk is tijdens de zwangerschap hoeft dat geen probleem te zijn. Elke behandelend arts zal afwegen of dergelijke onderzoeken of ingrepen beter uitgesteld kunnen worden tot na de zwangerschap.

Veranderingen door de zwangerschap?

  • Omdat je buik steeds groter wordt, kan de stoma van vorm veranderen tijdens de zwangerschap. Dit kan tot lekkage leiden. Hierdoor heb je misschien tijdelijk andere stomaplak nodig. Je stomaverpleegkundige kan hierover adviseren.
  • Heb je last van een prolaps, neem direct contact op met je stomaverpleegkundige. Een steunband gedurende de zwangerschap kan helpen. Na de bevalling lossen dit soort problemen zich vaak vanzelf op.
  • Huidirritatie rondom de stoma en onder het opvangmateriaal: vraag je stomaverpleegkundige om advies.
  • Gebruik een spiegel als je in de laatste maanden je stoma niet meer kunt zien. Het helpt ook om wat meer onderuitgezakt of liggend je stomazakje te legen of te verwisselen.
  • Als je baby tegen je stoma schopt: maak je geen zorgen, dit kan geen kwaad.

Let op je voeding

Tijdens een zwangerschap moet je zorgen voor voldoende vocht en een evenwichtig samengestelde voeding. In feite geldt dezelfde aanpak als vóór de zwangerschap. Voel je je in de eerste drie maanden erg misselijk en moet je braken? Neem dan meer vocht en zout in om tekorten aan te vullen. Heb je een ileostoma? Let erop dat je genoeg zout en vocht binnenkrijgt.