Word lid of doneer
Word lid of doneer

Vruchtbaarheid en anticonceptie

De aanleg van een stoma hoeft geen effect te hebben op de vruchtbaarheid.

Vruchtbaarheid bij mannen

Het kan gebeuren dat mannen niet lang genoeg een erectie hebben om het zaad in de vagina in te brengen. Dit kan worden opgelost door het zaad op te vangen in een potje en later bij de vrouw in te brengen. Krijgt een man geen zaadlozing? Dan kan het zaad via een testispunctie worden verkregen. Dit doet een arts. Als er al op erg jonge leeftijd een urinestoma is aangelegd, kan dat gevolgen hebben voor de vruchtbaarheid van een man.

Vruchtbaarheid bij vrouwen

Vrouwen kunnen in principe gewoon zwanger worden, tenzij bij de aanleg van de urinestoma ook de baarmoeder en eierstokken zijn verwijderd.

Of zwanger worden gemakkelijk is, is verder afhankelijk van de persoonlijke situatie. Soms is het raadzaam om zaad in te laten vriezen. Dat kan als er een kinderwens is en je een operatie moet ondergaan waarbij vruchtbaarheid een probleem kan worden.

Anticonceptie

Overleg met je arts over anticonceptie als je niet zwanger wilt worden. Sommige vormen, zoals de pil, zijn niet aan te raden als de ziekte van Crohn opspeelt of bij vrouwen met een ileostoma. Op www.seksualiteit.nl staat een schema met een aantal ziektes. Bij elke ziekte kunt je in het schema zien of een bepaald middel veilig of onveilig is en bij welk middel je een arts moet raadplegen.