Word lid of doneer
Word lid of doneer

Neoblaas verzorgen

Bij de neoblaas zorgt een sluitspier ervoor dat de urine niet vanzelf naar buiten loopt. Deze sluitspier moet na de operatie wel getraind worden. Ongeveer 3 weken na de operatie worden de blaaskatheters verwijderd en kun je zelf plassen.

Techniek

  • Het is belangrijk dat je leert om met een ontspannen bekkenbodem te plassen zodat de blaas goed leeggemaakt kan worden.
  • Ga in een goede houding zitten met beide voeten plat op de grond.
  • Pak er eventueel een voetenbankje bij, maar ga zeker niet ‘hangen’ op een verhoogd toilet.
  • Kantel het bekken wat naar voren zodat de nieuwe blaas boven de plasbuis komt te liggen.
  • Laat de urine zoveel mogelijk vanzelf stromen. Dit kun je doen door zo goed mogelijk te ontspannen door bijvoorbeeld rustig via de neus in te ademen en via de mond weer uit.
  • Help de nieuwe blaas eventueel een handje door een beetje druk te zetten met de buikspieren.

Sluitspier trainen

Na de operatie zul je merken dat de sluitspier niet altijd goed werkt. Hierdoor loopt er urine naar buiten zonder dat je dit wilt. Je hebt dan dus last van incontinentie. Dit wordt minder als de bekkenbodem en sluitspieren goed worden getraind. Een bekkenfysiotherapeut kan je hierbij helpen.

Blaas legen met slangetje (katheteriseren)

Zeker in het begin moet je katheteriseren om het slijm weg te spoelen. Het komt echter voor dat de blaas niet helemaal leeg geplast kan worden. Dan is het nodig om zelf de blaas met een slangetje te legen. Dit wordt ook wel zelfkatheterisatie genoemd. In het ziekenhuis zal de (stoma)verpleegkundige je laten zien hoe je dat doet.

Gerelateerde informatie