Deel deze pagina

Urinestoma (Brickerstoma)

Een urinestoma of Brickerstoma is een stoma die wordt gemaakt van een stukje dunne darm. Het stukje darm wordt aan 1 zijde met de 2 urineleiders verbonden. Het andere uiteinde wordt in de buikwand gehecht en met een omgevouwen randje in de huid vastgehecht. Dit is de stoma.

Omdat het stukje darm nog altijd de samentrekkende beweging maakt, wordt de urine als het ware naar buiten bewogen. De stoma steekt in het ideale geval 2 tot 3 centimeter boven de buikwand uit. Bij een stoma is er geen kringspier of ander sluitingsmechanisme. Hierdoor kan de urine op elk moment uit de stoma lopen. Dit wordt opgevangen in een stomazakje.

Waarom een urinestoma?

Een urinestoma kan om verschillende redenen worden aangelegd. De meest voorkomende reden is blaaskanker. Als de blaas hierdoor moet worden verwijderd, komt een neoblaas of (continent) urinestoma in beeld. Soms wordt een urinestoma aangelegd vanwege incontinentie. Ook een
ontsteking van de blaaswand (interstitiële cystitis) kan een reden zijn om een stoma aan te leggen. Meestal is het dan niet nodig om de blaas te verwijderen. Verder wordt wel eens een urinestoma aangelegd bij een aangeboren misvorming van de blaas (open blaas) of bij een slechte blaasfunctie

Plek van de urinestoma

De meest voorkomende plek van dit type stoma is de rechter- of linkeronderbuik. Het hangt van een aantal factoren af waar de stoma precies wordt aangelegd:

  • De vorm en plooien van je buik
  • Je figuur
  • Je kleding
  • Je werk

Folder

Lees de folder over neoblaas en (continent) urinestoma. Je kunt deze folder ook per post aanvragen via deze pagina.

Soorten

Er zijn drie verschillende operatietechnieken om een oplossing te vinden om urine het lichaam te laten verlaten. Welke techniek wordt toegepast, hangt af van jouw situatie en voorkeur. Je bespreekt dit met je uroloog.

Zuurgraad urine

Voor mensen met een urinestoma is het belangrijk dat de zuurgraad (pH-waarde) van de urine in de gaten wordt gehouden. Deze hoort tussen de
5,5 en 6,5 pH-waarde te zijn. Als de pH waarde stijgt, dan is de kans op urineweginfecties groot. Daarnaast beïnvloedt een hoge pH-waarde de kleefkracht van het opvangmateriaal.

Er kunnen zich ook gemakkelijk zoutkristallen vormen die de stoma kunnen beschadigen. Als je dus (een van deze) problemen ervaart, is het raadzaam dat u de pH-waarde van je urine laat meten. Het verlagen van de pH-waarde is overigens vaak makkelijk te verhelpen door bijvoorbeeld voldoende te drinken of door de urine aan te zuren.

Meer informatie over Urinestoma (Brickerstoma)

menu