Precies 10 jaar geleden kreeg Roel (42) een ileostoma. Het veranderde zijn leven radicaal.

“Krap 50 kilo woog ik. Ik was 33 en kampte al sinds mijn veertiende met een chronische aandoening aan mijn afweersysteem, genaamd CGD. Hierbij komen ontstekingen voor in voornamelijk de dikke darm, de longen en op de huid. Mijn darmontstekingen waren al die jaren bestreden met alle mogelijke medicijnen. Mijn dikke darm was aan het eind van z’n Latijn, met twee vernauwingen als gevolg van littekenweefsel. Ziek zijn beheerste grote delen van mijn leven. Altijd was ik bezig met de vraag of er een toilet in de buurt was, en ook mentaal was het pittig. Zo doorgaan was geen optie. Er werd besloten de darm eruit te halen.

Na de ingreep is mijn nieuwe leven begonnen. Ik ben in de jaren daarna écht opgebloeid. Ik ben getrouwd met Sandra, ben vader geworden van Lewis en Abby en aan mijn darmen heb ik nooit meer klachten gehad. Ik werk fulltime als bouwkundige bij een architectenbureau. Vlak na mijn herstel kocht ik een racefiets. Wielrennen vond ik altijd al tof, maar nu kon het eindelijk. Ik heb zoveel meer energie. Gewoon, simpelweg lekker in je vel zitten was voor mij een openbaring. Schaamte voel ik totaal niet, ik ga rustig naar het zwembad met mijn kinderen. Afgezien van af en toe een verstopping, vergeet ik soms serieus dat ik een stoma heb. Dan gaan we ergens naar toe en vergeet ik reservespullen mee te nemen.”

Roel is een van de gezichten van onze campagne ‘Onbegrensd’. We hebben leuk nieuws: je kunt Onbegrensd nu ook bewonderen aan je muur. We hebben namelijk een Onbegrensd-kalender gemaakt met alle mooie foto’s en verhalen van de campagne. Zo heb je elke maand weer een inspirerend verhaal om te lezen. Leuk om cadeau te doen aan een ander of natuurlijk jezelf! De kalender kost €15,- euro. Bestel ‘m nu via onderstaande knop.

Tags: Onbegrensd
  • Deel dit bericht via