Kleding

Vlak na de operatie kan kleding nog knellen vanwege een gevoelige buik. Bent u voldoende hersteld, dan is dat geen probleem meer. Moderne stomamaterialen zijn vaak zacht, flexibel en vormen zich naar het lichaam. U hoeft zich niet anders te kleden dan u gewend was. Er zijn wel enkele tips om kleding beter passend te maken.

Locus

De stoma kan op een plek zitten waar ook de rok- of broekband zit. Hiervoor is een hulpmiddel, ze locus, die de stoma tegen een knellende broek- of rokband beschermt. U kunt de locus bij uw medisch speciaalzaak aanvragen.

Steunbanden

Drukt een corset erg stevig tegen de huid, dan kan dit de ontlasting of urine belemmeren door te stromen naar de bodem van het zakje. Een ‘aanpassing’ maken aan het corset kan daarom soms nodig blijken te zijn. Er zijn ook steunbanden in de handel die een corset of corselet kunnen vervangen. Omdat deze op medische indicatie worden verstrekt, moet er wel een noodzaak zijn om de steunbandage te dragen.

Kledingwinkels

Er zijn ook diverse kledingwinkels die gespecialiseerd zijn in kleding voor mensen met een stoma. Kijk eens op de volgende websites:

Vind meer informatie over: