Deel deze pagina

Darmstoma & pouch

Een stoma is een stukje darm dat door een opening in de buik naar buiten is gebracht en op de huid is vastgehecht. Meestal wordt een stoma aangelegd op de dunne darm of de dikke darm. Via een darmstoma worden afvalstoffen afgevoerd, zoals ontlasting.

Soorten stoma’s

Er zijn verschillende soorten darmstoma’s. Sommige stoma’s worden vaak aangelegd, andere stoma’s zelden. De 2 meest voorkomende stoma’s zijn:

Naast een stoma zijn er ook andere manieren om ontlasting ‘kwijt’ te raken, zoals de pouch of de continent ileostoma (Kockpouch). De keuze voor een stoma of pouch zijn sterk afhankelijk van je persoonlijke situatie en leeftijd.

Tijdelijk of blijvend?

Een stoma op de dikke darm of dunne darm kan enkelloops of dubbelloops worden aangelegd. Een enkelloops stoma is meestal blijvend, een dubbelloops stoma is meestal tijdelijk.

  • Een enkelloops (of eindstandig) stoma heeft 1 opening. Uit die ene opening komt de ontlasting.
  • Een dubbelloops stoma heeft 2 openingen. Uit 1 opening komt ontlasting en uit de andere opening komt wat slijm.

Of een stoma tijdelijk of blijvend is, hangt af van de reden waarom je een stoma krijgt. Een tijdelijke stoma kan bijvoorbeeld worden aangelegd om een ontstoken darmdeel rust te geven. Of om je darmen te laten genezen na een operatie.

Wanneer een darmstoma?

Er kunnen allerlei redenen zijn waarom ontlasting niet via de ‘normale’ weg het lichaam kan verlaten. Bijvoorbeeld bij een ziekte, erfelijke afwijking of ongeval.

Mogelijke oorzaken van een stoma:

Meer informatie over Darmstoma & pouch

menu