Word lid of doneer
Word lid of doneer

Colostoma irrigeren of spoelen

Irrigeren is spoelen van de dikke darm met behulp van lauw kraanwater. Zo leeg je de darm, en heb je één tot twee of soms zelf drie dagen geen ontlasting. Spoelen is alleen mogelijk als je een colostoma hebt. Als je wilt irrigeren, moet je dit altijd eerst overleggen met je specialist of stomaverpleegkundige. De darm moet een paar maanden wennen aan het spoelen.

Waarom colostoma irrigatie?

Door 1 keer per 1 of 2 dagen en soms zelfs 3 dagen de darmen schoon te spoelen, heb je normaal gesproken 1 tot 2 en soms zelfs tot 3 dagen geen ontlasting. Per spoeling ben je ongeveer een uur bezig.

De techniek

De beste tijd om te spoelen is ’s morgens vroeg, na het opstaan, omdat de darm zich dan het makkelijkst leegt. Maar er zijn ook mensen die een ander tijdstip het fijnst vinden of beter uitkomt in hun dagritme. Het is verstandig om steeds zoveel mogelijk op hetzelfde tijdstip te spoelen.

Wat heb je nodig?

Voor het irrigeren heb je een toilet, handwarm water, een irrigatiepomp of -zak en een sleeve (opvangzak) nodig.

Je krijgt de materialen bij jouw gebruikelijke leverancier. Je zorgverzekering vergoedt de stomamaterialen. Je spoelt met lauw water zonder toevoeging van glycerine of zeep. Deze middelen kunnen het slijmvlies namelijk beschadigen. De stomaverpleegkundige legt precies uit hoe je dat doet.

Wat zijn de voordelen?

  • 24 tot 48 uur geen ontlasting, soms zelfs langer
  • Minder kans op lekkages
  • Minder kans op verstopping
  • Minder gebruik van zakjes en hierdoor minder kans op huidirritatie
  • Minder geluidjes en luchtjes
  • Meer vrijheid met sporten, reizen, winkelen, saunabezoek
  • Niet of nauwelijks zichtbaar onder je kleding. Je gebruikt caps of pleisters om je stoma af te dekken

Meer informatie?

Kijk ook voor meer informatie in de folder over irrigeren. Deze folder kun je ook gratis bij ons bestellen via folders. Of neem contact op met de Stomavereniging en vraag om advies bij werkgroep irrigeren.