Word lid of doneer
Word lid of doneer

Waar moet ik op letten als ik op reis ga?

Heb je een stoma en gaat je op reis? Dan hebben wij een aantal tips om het reizen zo gemakkelijk mogelijk te maken:

  • Neem twee keer de hoeveelheid stomamateriaal mee die je normaal zou gebruiken. In sommige landen is stomamateriaal moeilijk verkrijgbaar. Bovendien kun je door andere eetgewoontes of ander klimaat meer materiaal verbruiken dan je normaal gewend bent.
  • Vraag aan je stomaverpleegkundige of leverancier van hulpmiddelen een stomapaspoort. Hierin staat alle informatie over je ziekte en je medicijngebruik, maar ook uitgebreide informatie over je stomamateriaal zoals de maat, het merk, bestelnummer, fabrikant van het stomamateriaal, het telefoonnummer van je medische speciaalzaak, je polisnummer en het telefoonnummer van je huisarts. Soms is het telefoonnummer van de fabrikant handig omdat het materiaal in het buitenland soms een ander artikelnummer heeft.
  • Verdeel het stomamateriaal over verschillende tassen of koffers. Zo heb je altijd iets bij de hand, voor het geval bagage zoek raakt. En zorg dat je voldoende materialen meeneemt in je handbagage.
  • Gebruik flessenwater in landen waar je het kraanwater niet vertrouwt. Dit geldt bijvoorbeeld voor landen waarbij geadviseerd wordt om geen water uit de kraan te drinken. Bijvoorbeeld bij het spoelen/irrigeren maar ook bij het schoonmaken van de stoma. Er is kans op infectierisico als je kraanwater hiervoor gebruikt.

Kijk voor meer informatie of handige tips over reizen met een stoma bij de pagina ‘Op reis’.