Zonder stoma was ik er niet meer geweest… Daarom geniet ik van het leven in aangepaste vorm met een stoma!
Berlinda heeft een ileostoma

Berlinda heeft sinds vorig jaar een ileostoma vanwege de ziekte van Crohn: ‘En dan word je wakker met een stoma…eerst durfde ik niet te kijken…maar de verpleging was erg begripvol en de volgende dag kon ik rustig naar mijn buik kijken. Zonder stoma was ik er niet meer geweest… Daarom geniet ik van het leven in aangepaste vorm met een stoma!’

‘Zonder stoma was ik er niet meer geweest…… Het accepteren was en is daardoor voor mij niet erg moeilijk…Ik was zo ziek (mijn hele dikke darm zat vol ontstekingen), dat medicijnen niet meer aansloegen. Elke ochtend werd er bloed geprikt om te kijken of de ontstekingswaarden niet te veel stegen. Op zondagochtend moest mijn man komen voor een gesprek met de MDL arts. Dit om ons voor te bereiden op een eventuele stoma. Dat het zo snel zou gaan hadden we niet verwacht, want de volgende ochtend nadat de bloeduitslagen binnen waren, werd besloten om mij te opereren. Dit zou aan het eind van de dag gebeuren…dit was voor mij het eerste moment van, red ik dit nog wel…mijn buik was zo dik…gelukkig kwamen ze al vrij snel weer bij me dat de operatie tussen de middag plaats zou vinden…

Rond half 1 werd ik na de ok gereden, mijn man mocht gelukkig tot de klapdeuren mee… En dan word je wakker met een stoma…eerst durfde ik niet te kijken…maar de verpleging was erg begripvol en de volgende dag kon ik rustig naar mijn buik kijken. Eigenlijk had ik toen al vrij snel de stoma geaccepteerd. Ik dacht alweer in mogelijkheden…onze dochter volgt een opleiding in de zorg en dacht meteen, misschien kan ik iets voor ze betekenen.

En zo denk ik nog steeds…nu ik een stoma heb, moet ik er ook gebruik van maken. Ik krijg wel eens de vraag, baal je niet ontzettend? En ja, tuurlijk baal ik wel eens, maar iedereen heeft wel eens een baal moment. Maar zonder stoma was ik er niet meer geweest! Zeker de eerste periode, als je lekkages hebt, of die fijne broek niet meer aankan…dat zijn onder andere van die baalmomenten. Maar de chirurg vertelde dat je alles met een stoma kunt doen, en dat heb ik mezelf dan ook altijd voorgehouden op zware momenten.

En gelukkig kan ik zeggen, alles wat ik graag wil doen, kan ik ook bijna…. Is je leven veranderd na een stoma? Ja, heel erg….Maar niet zozeer door de stoma, maar door het herstel van het erge ziek zijn. Het herstel heeft erg veel tijd gekost en ik ben nog steeds niet volledig hersteld. Zoals mijn leven voor het ziek zijn was, wordt het nooit weer en ik moet altijd rekening houden met.

Daarom geniet ik van het leven in aangepaste vorm met een stoma!

  • Deel deze ervaring via