Ik kan weer duiken en leerde zelfs tijdens een duikvakantie op Costa Rica mijn partner kennen. Hij heeft totaal geen moeite met mijn stoma.
Trudy heeft een ileostoma

Trudy (57) heeft een ileostoma vanwege colitis ulcerosa. ‘Ik kan weer duiken en leerde zelfs tijdens een duikvakantie op Costa Rica mijn partner kennen. Hij heeft totaal geen moeite met mijn stoma.’

Na een aantal jaren van ziekte, werd er, na overleg met de specialist, besloten dat mijn dikke darm verwijderd moest worden en een ileostoma aangelegd moest worden. Operatie en herstel verliepen moeizaam, maar het heeft wel mijn leven gered! Na ruim een half jaar revalideren kon ik gelukkig weer aan de slag! Aangezien ik op een kantoor werkzaam ben, ondervind ik, afgezien van de gebruikelijke lekkages, van mijn stoma totaal geen last. Mijn directe collega’s weten dat ik een stoma heb en als er iets misgaat, hoef ik niets uit te leggen.

Gedurende de jaren dat ik ziek was kon ik niet goed meer op vakantie, laat staan op mijn favoriete duikvakanties, gaan. Maar gelukkig kwam ik in het ziekenhuis in contact met iemand die ook een stoma had en die toch weer het duiken had kunnen oppakken. Dat bood mij weer goede vooruitzichten. Ik ben na mijn revalidatie periode in eerste instantie voorzichtig wat single rondreizen binnen en buiten Europa gaan doen. Dit ging allemaal geweldig goed. Daarna durfde ik het ook weer aan om duikvakanties op te pakken en ook dat gaat uitstekend. Ik heb zelfs tijdens een duikvakantie in Costa Rica mijn huidige partner ontmoet en hij heeft totaal geen moeite met het feit dat ik een stoma heb. Wij reizen nu samen de hele wereld af op zoek naar mooie duiklocaties. Door de aanleg van mijn stoma is de kwaliteit van mijn leven weer sterk verbeterd en heb ik mijn leven dat ik leidde voor mijn ziekte, weer teruggekregen.

  • Deel deze ervaring via