Ik heb nu ruim 3 jaar mijn ileostoma en ik ben daar nog steeds reuzeblij mee.
Gilbert heeft een ileostoma

Ik heb nu ruim 3 jaar mijn ileostoma en ik ben daar nog steeds reuzeblij mee. Ik voel mij trots, gelukkig en dankbaar!

Ik heb een agressieve vorm van colitis ulcerosa. Het leven bestond 24/7 alleen nog maar uit poep en alle ongemakken die het met zich meebracht. Ik was letterlijk moe van het ziek zijn en moe van het in mijn broek poepen. Niet alleen ik leed eronder, maar ook mijn vrouw, onze relatie en mijn omgeving. Voor mijn gevoel heeft mijn leven 2 jaar stil gestaan.

Na 2 jaar deze moeilijke periode te hebben doorstaan met heel veel klachten, koos ik zelf voor een stoma. Dit in de hoop om weer kwaliteit van leven terug te krijgen. En dat is gelukt dankzij mijn stoma. Nu voel ik me al ruim 3 jaar niet meer ziek en dat is heel fijn. Ik heb niet alleen veel minder klachten, ook de kwaliteit van leven is echt terug.

Misschien heb ik mazzel, want ik heb nooit last van mijn stoma (ik verzorg ‘m ook heel goed!). En ik ben nooit meer ziek en moe. Ik ben weer fulltime gaan werken en ik studeer weer. Ik sport, ik reis veel en ga regelmatig naar de sauna. Daarnaast ga ik vaak uit eten en eet en drink ik alles weer. Ik geniet dus weer van het leven!

De stoma hoort bij mij en ik ben er trots op. Daarom wil ik mijn stoma ook laten zien, want hij mag er zijn! En ja, er hangt een zakje op mijn buik en dat is niet de normale standaard wat mensen hebben of vinden. Als ik in de sauna ben, kijken mensen naar me en dat is normaal. Ik kijk namelijk ook naar mensen die een geamputeerde arm of borst hebben. En dan heb ik altijd respect. Respect dat zij gewoon naar de sauna gaan en genieten van het leven. Dat respect hebben ze ook voor mij, dat weet ik zeker! Het is ook máár een zakje…

Met mijn ervaring wil ik iedereen, die het zat is om deze ziekte nog te moeten ondergaan, dat ene kleine zetje in de rug geven. Hoe eng ik de stap ook vond, ik ben nu blij met mijn stoma. Natuurlijk is het in het begin even wennen. Maar als je eraan gewend bent en je gaat er normaal en open mee om, dan gaat je omgeving daar ook normaal mee om. En dan kun je alles weer. En kun je hopelijk, net als ik, weer volop genieten van het leven!

  • Deel deze ervaring via