Seksualiteit

Seksualiteit is niet het eerste waar de meeste mensen aan zullen denken als ze net een stoma hebben gekregen. Door de operatie kan de zin in seks (tijdelijk) verdwijnen. Toch hoeft een stoma geen belemmering te zijn voor intimiteit en een prettig seksleven.

Meer behoefte aan intimiteit

Meestal verdwijnt de zin in intimiteit juist niet. Een paar armen om u heen, een aai over uw bol of lekker tegen elkaar aanliggen, is juist heel fijn, zonder dat hier seks op volgt. Omdat intimiteit sterk verbonden is met seks, vermijden veel mensen die lichamelijke aandacht uit angst een verkeerd signaal af te geven. Dit kan leiden tot afstand en kan toenadering tot elkaar moeilijk maken. Het hervinden van intimiteit is al een eerste belangrijke stap.

Invloed stoma op seks

Wel of niet kunnen vrijen hangt af van verschillende factoren (lichamelijk en mentaal) en is erg individueel bepaald. Misschien keert de zin in seks helemaal niet terug. Maar het kan ook gebeuren dat het simpelweg niet lukt om opgewonden te worden of te vrijen. Bijvoorbeeld door een erectieprobleem of een veranderd zelfbeeld.

Eén ding is zeker: seksualiteit hoeft niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Wat wel kan is dat u seks na de stoma heel anders beleeft dan voordat u een stoma kreeg. De betekenis kan veranderd zijn. Ook dat is per mens verschillend.

Vind meer informatie over: