Seksualiteit

Seksualiteit is niet het eerste waar de meeste mensen aan zullen denken als ze net een stoma hebben gekregen. Door de operatie kan de zin in seks (tijdelijk) verdwijnen. Een ding is zeker: een stoma hoeft geen belemmering te zijn voor intimiteit en een prettig seksleven.

Juist zin in intimiteit

Meestal verdwijnt de zin in intimiteit juist niet: een paar armen om je heen, een aai over je bol, je hand vasthouden of lekker tegen elkaar aanliggen, zonder dat seks hierop volgt. Omdat intimiteit sterk verbonden is met seks vermijden veel mensen die lichamelijke aandacht uit angst een verkeerd signaal af te geven. Dit kan leiden tot afstand en is het moeilijk toenadering tot elkaar te vinden. Het hervinden van intimiteit is al een eerste belangrijke stap.

Invloed stoma op seks

Wel of niet kunnen vrijen hangt af van verschillende factoren (lichamelijk en mentaal) en is erg individueel bepaald. Misschien keert de zin in seks helemaal niet terug. Als die er wel is, kan het mogelijk niet lukken om te vrijen. Vrijen kan ook problemen opleveren.

Eén ding is zeker: seksualiteit hoeft niet te verdwijnen na het krijgen van een stoma. Wat wel kan is dat de seksualiteit van voor de stoma, na de stoma heel anders wordt. De betekenis kan veranderd zijn. Ook dat is per mens verschillend. Daarnaast is het de vraag of het lichaam nog de verschillende functies heeft om seksuele opwinding te bereiken.

Vind meer informatie over: