Word lid of doneer
Word lid of doneer

Hulpmiddelen

In overleg met de stomaverpleegkundige kan je aanvullende hulpmiddelen nodig hebben. Je stomaverpleegkundige indiceert hulpmiddelen en adviseert je hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken. Let op: een zorgverzekeraar vergoedt niet alle hulpmiddelen, ook niet als je ze nodig hebt.

Welke hulpmiddelen?

  • Huidbeschermers: Stomamateriaal is kwalitatief zo goed dat je huid er in principe niet door beschadigt. Soms kunnen toch huidbeschermers nodig zijn om de huid bij de stoma te beschermen. Het belangrijkste is om samen met de stomaverpleegkundige de oorzaak van lekkages te achterhalen.
  • Pasta’s en aandrukringen: Opvulmateriaal voor stoma’s, zoals pastaringen, maken plooien en kuiltjes van de huid glad, zodat stomamateriaal of de huidplak goed aansluit op de huid.
  • Wegwerpzakjes en stomadoekjes: Bij een stoma kun je gebruik maken van wegwerpzakjes om stoma’s mee weg te gooien. Stomadoekjes kunnen helpen om de huid rond de stoma goed schoon te maken of bijvoorbeeld om lijmresten van de huidplak te verwijderen.
  • Steunband of steunbroek: een steunband of steunbroek ondersteunt je buik bij een stoma.

Wat vergoed mijn zorgverzekering?

Zo staat het op papier: je hebt recht op de meest adequate functionerende oplossing om het functieverlies van je ontlastingslozing te compenseren. Anders gezegd: beperkingen die het gevolg zijn van het functieverlies moeten met passende hulpmiddelen zo goed mogelijk worden gecompenseerd.

Maar let op: niet alle aanvullende hulpmiddelen worden door je zorgverzekeraar vergoed. Overleg met je stomaverpleegkundige wat nodig is. In sommige gevallen kan de stomaverpleegkundige aangeven dat een hulpmiddel nodig is vanwege medische indicatie. In dat geval kan een hulpmiddel meestal wel worden vergoed. Neem contact op met je zorgverzekeraar om na te vragen wat er binnen jouw zorgverzekering wordt vergoed.