Word lid of doneer
Word lid of doneer

Pasta’s en aandrukringen

In overleg met de stomaverpleegkundige kan je aanvullende hulpmiddelen nodig hebben. Je stomaverpleegkundige indiceert hulpmiddelen en adviseert je hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken.

Pasta’s en pastaringen

Pasta is beschikbaar in 2 vormen. Er zijn pastaringen en er is pasta in tubes. Beide kunnen worden gebruikt om de huid rond de stoma goed af te sluiten. Ze beschermen tegen agressieve stoffen (zoals ontlasting) uit de stoma. Ze kunnen ook worden gebruikt om een plooi of kuiltje naast of onder de stoma op te vullen zodat het stomamateriaal goed aansluit.

De pastaringen zijn er in verschillende maten. Sommige pastaringen zijn vervormbaar zodat ze ook bij ovale stoma’s te gebruiken zijn. Het doel is vooral om de huid te egaliseren in die gevallen waar anders lekkages kunnen optreden. Je zorgverzekering vergoedt pastaringen en pasta’s.

Aandrukringen

Aandrukringen gebruik je bij diepliggende of verzonken stoma’s. Ze worden toegepast bij tweedelige opvangsystemen. Door de aandrukring ontstaat een betere aansluiting tussen plak en huid. Je zorgverzekering vergoedt aandrukringen.