Word lid of doneer
Word lid of doneer

Huidbeschermers

In overleg met de stomaverpleegkundige kan je aanvullende hulpmiddelen nodig hebben. Je stomaverpleegkundige indiceert hulpmiddelen en adviseert je hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken.

Huidbeschermende crèmes (barrière crèmes)

Huidbeschermende crèmes houden de huid soepel en waterafstotend. De crème zorgt er ook voor dat het pH-niveau van de huid op peil blijft. Een huidbeschermende crème breng je aan op de intacte huid of een huid die rood en droog is. Smeer een kleine hoeveelheid crème (niet meer dan een speldenknop) op de huid. Wrijf het in totdat de huid stroef aanvoelt. Je zorgverzekering vergoedt deze crèmes.

Beschermfilmlaag

Er zijn verschillende beschermfilmlaagjes, zoals de Cavilonspray, swaps, Skin-Prep of WBF doekjes. Deze middelen vormen een extra laagje waardoor je huid beschermd wordt tegen de invloeden van ontlasting en urine. Sommige merken bevatten alcohol. Bij een geïrriteerde huid is het beter een beschermfilmlaag zonder alcohol te gebruiken. Je zorgverzekering vergoedt deze producten niet altijd. Vraag dit na bij je stomaverpleegkundige of medisch speciaalzaak.

Huidherstellende poeder

Een huidherstellende poeder kan worden gebruikt bij vochtige huid- of slijmvliesaandoeningen. Bijvoorbeeld als de huid zo geïrriteerd is dat de wondjes vocht afgeven. Het beschermt de huid tussen de stoma en het opvangmateriaal. Bij gebruik van poeder is het zinvol om het overtollige poeder weg te blazen en de huidplak of het poeder een beetje vochtig te maken. Dan blijft het opvangmateriaal beter zitten. Je zorgverzekering vergoedt dit product.

Removers

Removers worden gebruikt om pleisterresten te verwijderen, maar ook als een vette huid het plaatsen van materiaal onmogelijk maakt. Het gebruik van deze middelen kan echter problemen geven. Deze stoffen kunnen irriteren en de huid uitdrogen. Tip: zuinig gebruik en vervolgens reinigen met water. Removers worden niet vergoed door je zorgverzekeraar.