Word lid of doneer
Word lid of doneer

Wegwerpzakjes en stomadoekjes

In overleg met de stomaverpleegkundige kan je aanvullende hulpmiddelen nodig hebben. Je stomaverpleegkundige indiceert hulpmiddelen en adviseert je hoe je deze hulpmiddelen moet gebruiken.

Wegwerpzakjes

Wegwerpzakjes zijn speciale zakjes om stomamateriaal in weg te gooien. Afhankelijk van het soort zakje wordt er een knoop in gelegd of dichtgeritst. Je zorgverzekeraar vergoedt deze wegwerpzakjes. Er zijn mensen die luierafvalzakjes gebruiken omdat hier een geurtje aan is toegevoegd. Geurtjes van het stomamateriaal vallen zo minder op. Deze luierafvalzakjes zijn te koop bij de drogist of supermarkt.

Stomadoekjes

Stomareinigingsdoekjes zijn onsteriele non-woven gaasjes. Je kunt ook zachte tissues of toiletpapier gebruiken. Omdat het stomaslijmvlies bij het aanraken bloedingsgevoelig kan zijn, is het belangrijk om zachte reinigingsdoekjes te gebruiken. Voor onderweg kunnen ook vochtige doekjes worden gebruikt zonder olie. Dit is handig als er geen toilet of water in de buurt is. Je zorgverzekering vergoedt de onsteriele 10×10 non-woven gaasjes.

Over het algemeen is schoonmaken met lauwwarm water de beste methode. Uit onderzoek blijkt dat allergieën het vaakst voorkomen bij stomadragers die removerdoekjes of barrière-producten gebruiken. Als het materiaal te vast plakt, vraag dan om advies bij je stomaverpleegkundige. Hij of zij kan je helpen zoeken naar een ander soort huidplak die deze problemen niet geeft.