Veelgestelde vragen

Staat je vraag er niet tussen? Bel dan naar 030 - 634 39 10
Of mail naar info@stomavereniging.nl

Sporten

Kun je sporten met een stoma?

Voor sporten geldt bijna hetzelfde als voor werken: het hebben van een stoma is in principe geen belemmering, maar de onderliggende problemen met je gezondheid en eventuele gevolgen en complicaties kunnen invloed hebben op wel/niet kunnen werken/sporten.

Let op bij contactsporten en sporten waarbij de buikwand extreem wordt belast zoals vechtsporten, turnen, rugby en worstelen. Neem voorzorgsmaatregelen zodat je stomazakje niet kan losraken of de stoma kan worden beschadigd. Overleg met je stomaverpleegkundige. Die kan bijvoorbeeld adviseren over een op maat gemaakte stomabeschermkap. Deze is te krijgen via een medisch speciaalzaak. Dit wordt alleen vergoed als je een parastomale hernia hebt. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘sporten’.

Kan ik zwemmen met een stoma?

Je kunt gewoon gaan zwemmen, ook in de zee. Alle huidplaten zijn waterbestendig en zijn soms zelfs na het eerste uur zwemmen niet of moeilijker te verwijderen. Zorg er wel voor dat de stoma goed is afgesloten, zodat er geen zand of water bij kan komen. Hiermee voorkom je infecties. De filters van het stomazakje kun je het beste afplakken met bijgeleverde stickers, zodat het zwemwater het zakje niet laat opbollen. Er is ook een speciaal Gore-tex filter-membraan: dit houdt het water tegen, maar laat wel gassen door. Het filtermembraan kan bij alle stoma’s worden toegepast, zowel ƩƩn- of tweezijdig. Kijk voor meer informatie ook op de pagina ā€˜zwemmen met een stoma’.

Kan ik met een stoma naar de sauna?

Een stoma hoeft geen belemmering te zijn om naar de sauna te gaan. Mensen met een ileostoma moeten wel zorgen voor extra vocht- en zoutinname. Neem extra drinken mee en probeer regelmatig te drinken. Daarnaast kan door het zweten de huidplak loslaten. Plak voor de zekerheid de huidplak af met speciale tape. Kijk voor meer informatie op de pagina ‘zwemmen met een stoma’.

menu