Voorafgaand aan mijn pouch, kreeg ik een tijdelijk ileostoma. Op dat moment had ik pas net mijn vriend. Hij kon mij niet beloven dat hij bij me zou blijven, omdat hij niet wist precies wist wat het was en niet wist hoe hij hierop zou reageren. We waren dan ook nog erg jong. Inmiddels zijn we meer dan 21 jaar verder.
Melanie heeft een ileostoma en een pouch

Over mijn pouch en stoma ben ik altijd open. Voorafgaand aan mijn pouch, kreeg ik een tijdelijk ileostoma. Op dat moment had ik pas net mijn vriend. Hij kon mij niet beloven dat hij bij me zou blijven, omdat hij niet wist precies wist wat het was en niet wist hoe hij hierop zou reageren. We waren dan ook nog erg jong. Inmiddels zijn we meer dan 21 jaar verder. We zijn 12½ jaar getrouwd en ik heb sinds 15 jaar een blijvend ileostoma. 7½ Jaar geleden zijn we de trotse ouders geworden van een zoon. Ik ben via IVF zwanger van hem geworden.

Toen ik ging werken, was ik er ook open over. Ik heb nog nooit vervelende reacties gehad van collega’s of werkgever. Mijn huidige werkgever wist vanaf het begin dat ik een pouch had. Toen dit niet meer ging, was mijn werkgever begripvol. Later toen ik mijn stoma kreeg, werd mij zelfs (voorafgaand aan de verbouwing van het kantoorpand) gevraagd wat ik nodig had voor de verzorging van mijn stoma.

Mijn collega’s waren nieuwsgierig hoe het stoma (met zakje) eruit ziet, dus heb ik dit laten zien. Wanneer ik lekkage (of dreigende lekkage) heb, is er geen probleem. Ik krijg hiervoor alle ruimte. Ook tijdens mijn IVF-periode kreeg ik alle medewerking. Ik werk hier nu inmiddels meer dan 18 jaar. Wanneer je er open over bent zullen anderen je ook beter kunnen begrijpen en krijg je meer medewerking. En wie dat dan nog niet begrijpt: jammer voor hen.

  • Deel deze ervaring via