Word lid of doneer
Word lid of doneer

Afwijkingen aan de stoma

Hoe voorzichtig je ook bent bij de verzorging van je stoma, soms kunnen er wondjes ontstaan waarbij je wat bloed verliest. Dit komt omdat het darmslijmvlies heel broos is. Mensen die bloedverdunners gebruiken, hebben hier sneller last van. Wees niet ongerust, dit bloedverlies is meestal onschuldig en houdt vanzelf weer op. Houdt de bloeding niet op? Neem dan contact op met je stomaverpleegkundige.

Kleurverandering

De stoma moet goed doorbloed zijn en een helderrode kleur hebben. Verandert de kleur of komt er een grauwe glans over? Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige.

Necrose

In sommige gevallen kan een stoma zwart worden en afsterven. Dit proces heet necrose. Het slijmvlies is dan niet goed doorbloed. Het afgestorven slijmvlies valt eraf en er komt gezond slijmvlies voor in de plaatst.

Soms worden de bloedvaten afgeklemd. Hierdoor wordt het bovenste gedeelte van de stoma niet goed doorbloed. In deze situatie sterft het bovenste gedeelte af en komt er een diepliggend stoma tevoorschijn.

In al deze gevallen is het belangrijk om contact op te nemen met je behandelend arts om na te gaan wat er aan de hand is. In het uiterste geval moet de stoma opnieuw worden aangelegd.

Wild vlees

Bij elke wond kan wild vlees groeien, ook rond de stoma. Deze bobbeltjes zijn onschuldig. Als deze bobbeltjes ervoor zorgen dat je het stomamateriaal niet goed kunt bevestigen, neem dan contact op met je stomaverpleegkundige. De arts of stomaverpleegkundige kan de bobbeltjes aanstippen zodat ze verdwijnen.

Wratjes en zweertjes

Op of rond de stoma kunnen wratjes of zweertjes ontstaan. Meestal verdwijnen die vanzelf weer, maar het is toch belangrijk om ze aan de arts of stomaverpleegkundige te laten zien. Zweertjes kunnen duiden op een ontsteking. Maar soms is het een teken dat het stomamateriaal niet goed past. Een te kleine opening kan leiden tot een wondje dat kan gaan zweten.

Littekenweefsel

Soms kan littekenweefsel leiden tot vernauwing van de opening in de huid. Neem contact op met de stomaverpleegkundige als je hier last van hebt.

Te nauw

Iedere opening in de buikwand heeft de neiging om weer dicht te groeien. Dit kan ook gebeuren bij een stoma. Er kunnen darmkrampen ontstaan als de stoma te nauw wordt. Vaak wordt geprobeerd om de stoma dan weer iets op te rekken. Als dit niet lukt, kan de stoma opnieuw worden aangelegd.