Huidproblemen

Een ontstoken of geïnfecteerde huid kan leiden tot meer problemen, omdat het stomamateriaal niet goed kan worden bevestigd. Dit heeft bijvoorbeeld lekkages tot gevolg. Andersom kan lekkage ook weer huidirritatie veroorzaken. Heeft u huidproblemen? Blijf hier niet te lang mee doorlopen maar zoek contact met uw stomaverpleegkundige.

HuidirritatieOorzaken

Huidproblemen ontstaan veelal doordat:

  • De huid in contact komt met ontlasting of urine vanuit de stoma
  • Transpiratie vanuit de huid niet goed wordt geabsorbeerd door de huidplak
  • De huidplak te vaak of op onjuiste wijze wordt verwijderd
  • Overgevoeligheid voor ingrediënten in de huidplak (met name voor de zogeheten microporeuze kleeflagen)

Huidbeschermers

Bij huidproblemen is het belangrijk om de huid rust te geven. Dit kan door een beschermlaag aan te brengen, voordat de huidplak op de huid wordt bevestigd. Er zijn hiervoor diverse huidbeschermers beschikbaar zoals speciale crèmes, sprays en tissues. Deze producten houden de huid soepel en waterafstotend en zorgen dat het pH-niveau van de huid op peil blijft.

Zweet

Soms ontstaat huidirritatie omdat de huid teveel wordt afgesloten. Vooral transpiratievocht onder de huidplak kan leiden tot irritatie. De huid kan gaan verwerken en u kunt last krijgen van een schimmelinfectie. Er is vochtabsorberend materiaal beschikbaar. Er zijn ook stomazakjes met een zachte of ventilerende achterkant die geen irritatie veroorzaken.