Huidproblemen

Een ontstoken of geïnfecteerde huid kan leiden tot meer problemen, omdat het stomamateriaal niet goed kan worden bevestigd. Dit heeft bijvoorbeeld lekkages tot gevolg. Andersom kan lekkage ook weer huidirritatie veroorzaken. Heeft u huidproblemen? Blijf hier niet te lang mee doorlopen maar zoek contact met uw stomaverpleegkundige.

Andere huid

Een van de oorzaken van huidproblemen met een stoma, is het feit dat de huid op de buik, anders dan de huid rondom de anus, niet berekend is op ontlasting. Meestal verbetert dit na verloop van tijd. Wie een ileoanale pouch heeft, heeft te maken met ontlasting die vanuit de dunne darm komt en daardoor wat bijtender is dan ontlasting die uit de dikke darm zou komen. In elk geval is het raadzaam om na iedere toiletbeurt de huid te spoelen met lauw kraanwater, deze goed droog te deppen en een speciale crème te gebruiken.

HuidirritatieOorzaken

Huidproblemen ontstaan veelal doordat:

  • De huid in contact komt met ontlasting of urine vanuit de stoma
  • Transpiratie vanuit de huid niet goed wordt geabsorbeerd door de huidplak
  • De huidplak te vaak of op onjuiste wijze wordt verwijderd
  • Overgevoeligheid voor ingrediënten in de huidplak (met name voor de zogeheten microporeuze kleeflagen)

Huidbeschermers

Bij huidproblemen is het belangrijk om de huid rust te geven. Dit kan door een beschermlaag aan te brengen, voordat de huidplak op de huid wordt bevestigd. Er zijn hiervoor diverse huidbeschermers beschikbaar zoals speciale crèmes, sprays en tissues. Deze producten houden de huid soepel en waterafstotend en zorgen dat het pH-niveau van de huid op peil blijft.

Zweet

Soms ontstaat huidirritatie omdat de huid teveel wordt afgesloten. Vooral transpiratievocht onder de huidplak kan leiden tot irritatie. De huid kan gaan verweken en u kunt last krijgen van een schimmelinfectie. Er is vochtabsorberend materiaal beschikbaar. Er zijn ook stomazakjes met een zachte of ventilerende achterkant die geen irritatie veroorzaken.

Minidossier Huidproblemen

Kijk ook voor extra informatie naar dit artikel in Vooruitgang over huidproblemen.

Lees meer over