Stomabreuk

Ongeveer 30% van de stomadragers kan na enige tijd te maken krijgen met een stomabreuk of parastomale hernia. Bij de aanleg van een stoma wordt een gat in de buikwand gemaakt. De buikwand heeft een sterke spierlaag en een buikvlies waardoor organen op hun plek blijven. Er kunnen echter zwakke plekken in de buikwand ontstaan. Die plekken kunnen gaan uitstulpen. Dit zijn breuken.

 

Stomabreuk

Hoe herken je een stomabreuk of parastomale hernia?

Bij een stomabreuk, ook wel buikwandbreuk of parastomale hernia genoemd, is het gemaakte gat in de buikwand onbedoeld groter geworden. Er kan een uitstulping ontstaan, waardoor je op de buik een bobbel ziet. Dit komt door druk van binnenuit op de buikwand.

Als je veel buikoperaties hebt gehad, kan een breuk ontstaan rond het operatielitteken (wondbreuk) of bij de stoma (parastomale hernia). Een stomabreuk is gemakkelijk te herkennen: onder of om de stoma ontstaat een bult die met liggen verdwijnt en met persen erger wordt.

De uitstulping die door een breuk ontstaat kan de grootte hebben van een tennisbal, of groter zelfs. Daarbij kan het stomamateriaal gaan lekken, als de uitstulping er voor zorgt dat het stomamateriaal niet goed blijft vastzitten.

Risico

Mensen die aanhoudend hoesten of te zwaar zijn, hebben extra risico op een breuk. Dit geldt ook voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken zoals prednison.  Maar verder is niet te voorspellen wie na verloop van tijd een stomabreuk krijgt. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen. 

Steunband of steunbroek

Een steunband of steunbroek kan worden gebruikt om een breuk te voorkomen. Mensen die minder sterke buikspieren hebben, kunnen er ook baat bij hebben. Het opvangmateriaal wordt met de band ook goed op zijn plaats gehouden.

Een steunbroek is van elastisch materiaal en wordt vooral na een operatie gebruikt om voldoende steun aan het onderlichaam te bieden. Ook mensen die niet voldoende baat hebben bij een steunband kunnen ermee geholpen zijn. 

Vergoeding steunband of steunbroek

Je kunt een steunband of steunbroek aanvragen bij de fabrikant of medisch speciaalzaak. Een steunband wordt alleen door je zorgverzekering vergoed wanneer er sprake is van een stomabreuk. Ga daarom eerst langs bij een stomaverpleegkundige om vast te laten stellen of het inderdaad gaat om een stomabreuk en overleg met je zorgverzekeraar of je aanspraak maakt op vergoeding. Je zorgverzekeraar vergoedt de steunband niet als je deze preventief gebruikt en ook niet bij een prolaps en een buikbreuk.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden doorgaans twee steunbanden in het eerste jaar en één in de daarop volgende jaren. Wanneer je zorgverlener duidelijk aangeeft en met argumenten ondersteunt waarom je meerdere steunbanden per jaar nodig hebt, worden deze doorgaans vergoed.

Operatie

Tegenwoordig bestaan er technieken om deze breuken met siliconen matjes operatief te herstellen. Dat kan niet altijd. Heeft u een stomabreuk? Neem dan contact op met uw stomaverpleegkundige of behandelend arts. Zij kunnen adviseren welke behandeling het best bij u past.

Neem direct contact op bij de volgende verschijnselen

Neem direct contact op met de stomaverpleegkundige of uw behandelend arts bij de volgende verschijnselen:

  • Een blauw/zwarte verkleuring van de stoma
  • Buikpijn die steeds heviger wordt
  • Geen productie meer van de stoma
  • De zwelling rondom de stoma is rood, warm en pijnlijk

Lees ook