Word lid of doneer
Word lid of doneer

Stomabreuk

Ongeveer 30% van de stomadragers kan na enige tijd te maken krijgen met een stomabreuk, ook wel parastomale hernia genoemd. Bij de aanleg van een stoma wordt een gat in de buikwand gemaakt. De buikwand heeft een sterke spierlaag en een buikvlies waardoor organen op hun plek blijven. Er kunnen echter zwakke plekken in de buikwand ontstaan. Die plekken gaan dan uitstulpen. Dit zijn breuken.

Hoe herken je een stomabreuk of parastomale hernia?

Bij een stomabreuk, ook wel buikwandbreuk of parastomale hernia genoemd, is het gemaakte gat in de buikwand onbedoeld groter geworden. Er kan een uitstulping ontstaan, waardoor je op de buik een bobbel ziet. Dit komt door druk van binnenuit op de buikwand.

Als je veel buikoperaties hebt gehad, kan een breuk ontstaan rond het operatielitteken (wondbreuk) of bij de stoma (parastomale hernia). Een stomabreuk is gemakkelijk te herkennen: onder of om de stoma ontstaat een bult die verdwijnt als je ligt en erger wordt als je perst.

De uitstulping die door een breuk ontstaat, kan de grootte hebben van een tennisbal of zelfs groter. Het stomamateriaal kan lekken als de uitstulping ervoor zorgt dat het stomamateriaal niet goed blijft vastzitten.

Risico

Mensen die aanhoudend hoesten of te zwaar zijn, hebben extra risico op een breuk. Dit geldt ook voor mensen die bepaalde medicijnen gebruiken zoals prednison. Maar verder is niet te voorspellen wie een stomabreuk krijgt. Er is geen verschil tussen mannen en vrouwen.

Steunband of steunbroek

Een steunband of steunbroek kan worden gebruikt om een breuk te voorkomen. Het helpt ook mensen die minder sterke buikspieren hebben. Het opvangmateriaal wordt met de band goed op zijn plaats gehouden.

Een steunbroek is van elastisch materiaal en wordt vooral na een operatie gebruikt om voldoende steun aan het onderlichaam te bieden. Ook mensen die niet voldoende baat hebben bij een steunband kunnen ermee geholpen zijn.

Vergoeding steunband of steunbroek

Je kunt een steunband of steunbroek aanvragen bij de fabrikant of medisch speciaalzaak. Een steunband wordt alleen door je zorgverzekering vergoed als er sprake is van een stomabreuk. Ga daarom eerst langs bij een stomaverpleegkundige om vast te laten stellen of het inderdaad gaat om een stomabreuk. Overleg met je zorgverzekeraar of je aanspraak maakt op vergoeding. Je zorgverzekeraar vergoedt de steunband niet als je deze preventief gebruikt en ook niet bij een prolaps en een buikbreuk.

De meeste zorgverzekeraars vergoeden doorgaans 2 steunbanden in het eerste jaar en 1 in de daarop volgende jaren. Wanneer je zorgverlener duidelijk aangeeft waarom je meerdere steunbanden per jaar nodig hebt, worden deze doorgaans vergoed.

Operatie

Tegenwoordig bestaan er technieken om breuken met siliconenmatjes operatief te herstellen. Dat kan niet altijd. Heb je een stomabreuk? Neem dan contact op met de stomaverpleegkundige of behandelend arts. Zij kunnen adviseren welke behandeling het best bij je past.

Neem direct contact op bij de volgende verschijnselen

Neem direct contact op met de stomaverpleegkundige of je behandelend arts bij de volgende verschijnselen bij een breuk:

  • Een blauw/zwarte verkleuring van de stoma
  • Buikpijn die steeds heviger wordt
  • Geen productie meer van de stoma
  • De zwelling rondom de stoma is rood, warm en pijnlijk

Meer info?

Lees hier de artikelen uit ons magazine Vooruitgang over stomabreuk: